Белгийският министър на правосъдието Пол Ван Тигхелт заяви, че палестинската

...
Белгийският министър на правосъдието Пол Ван Тигхелт заяви, че палестинската
Коментари Харесай

Хамас си набавя финансиране в Белгия чрез съмнителни организации

Белгийският министър на правораздаването Пол Ван Тигхелт съобщи, че палестинската въоръжена формация Хамас е дейна в рамките на страната под прикритието на палестинската идея.


Потвърждението пристигна в отговор на въпроси на депутата Майкъл Фрейлих по отношение на слуховете за наличието на Хамас в Белгия. Разкритието провокира безпокойствие и яростен спор.

Според службите за сигурност терористичната организация не готви атентати в страната, само че е построила сериозна конструкция за набиране на финансови средства, съобщи Агенция Франс Прес.

Сенчесто наличие

Ван Тигчелт Хамас акцентира, че работи в Белгия посредством разнообразни организации, само че не разкри имената им. Тези организации, сподели министърът, се занимават с лобиране и набиране на средства под прикритието на поддръжка за палестинската идея. Въпреки че няма доказателства за връзка на екстремистки тези с тези организации, крайната приложимост на събраните средства и въздействието на лобистките старания остават неразбираеми.

Една от тези структури е ръководена от доближен до управлението на Хамас палестинец. Офисът на организацията е на метри от постройките на европейските институции в Брюксел.

" Фламандската националистическа партия " N-VA изрази угриженост по отношение на явно бавната реакция на Белгия на обстановката. Външнополитическият представител на партията Михаел Фрейлих изрази опасенията си, като съобщи, че Белгия не би трябвало да служи като " разплодник на терористични действия ", без значение от тяхното естество.

Финансовата рецесия на UNRWA и обвиняванията на Хамас

Междувременно Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) е изправена пред финансова рецесия заради спряно финансиране от няколко донори. Последствията от обвиняванията за присъединяване в Хамас от страна на някои от членовете на личния състав в допълнение усложниха обстановката. Генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини акцентира нуждата от самостоятелна отчетност и значимостта да не се прибягва до групово наказване в светлината на настоящите следствия.

Европейският съюз би трябвало да изплати 82 милиона евро за UNRWA при започване на март, като сега се разискват укрепването на механизмите за вътрешен контрол и личния състав за наблюдаване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР