Беларус забрани достъпа до най-старата новинарска организация в страната, а

...
Беларус забрани достъпа до най-старата новинарска организация в страната, а
Коментари Харесай

Лукашенко посегна на най-старата медия в Беларус

Беларус забрани достъпа до най-старата новинарска организация в страната, а органи на реда нахлуха в офисите на няколко районни вестника, съобщи БГНЕС. Това е поредна стъпка от страна на режима на президента Александър Лукашенко за ограничение на медиите, които не са под държавен надзор.

Властите в някогашната руска страна, в която се разгоряха репресии против несъгласието, блокираха онлайн изданието ``Наша нива`` по обвинявания, че е разгласило нелегално наличие. Служители на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Беларус също нахлуха в офисите на медията, както и в няколко други регионални издания в цялата страна.

Репресиите против медиите идват малко откакто един от главните противници за президентския пост на Лукашенко

" Наша равнища " - учредена през 1906 година по време на ръководството на Руската империя – заяви в обществените мрежи, че е изгубила контакт с няколко чиновници, в това число с основния си редактор Йегор Мартинович. Съпругата му удостовери във Facebook, че е арестуван.

Сайтът, клонящ към опозицията, отразява митингите против Лукашенко, избухнали предходната година и доста от чиновниците му са разпитани или са били за известно време зад решетките.

" Наша нива`` не е единствено уеб страница, това е най-старият беларуски вестник ", съобщи водачът на опозицията в заточение Светлана Тихановская във видео, оповестено в Tуитър. " Призовавам интернационалната общественост да даде практическа поддръжка за нашите самостоятелни медии и публицисти ", добави тя.

Отделно Беларуската асоциация на публицистите заяви, че основният редактор на различен самостоятелен новинарски уебсайт - orsha.eu - е бил арестуван и че е бил блокиран и обект, който покрива ИТ бранша.

Според Viasna, хората от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) нахлули в редакциите и на интернет изданието Intex-press в Барановичи, град югозападно от Минск. " Брестская газета ", самостоятелен вестник, основан в град Брест на полската граница, заяви, че чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) също са пристигнали в офисите му.

Преминаването към възбрана на достъпа до ``Наша нива`` е част от необятни репресии след историческите митинги на опозицията предходната година. Журналистите, които отразяваха всеобщите демонстрации, бяха подложени на възходящ напън през последните месеци, като няколко от тях получиха дълги присъди.

Популярният уеб страница за вести Tut.by беше блокиран през май и няколко от чиновниците му бяха задържани по обвинявания за укриване на налози.

‼️ Сайт " Нашай Нівы " у гэты момант недасяжны. Мы не можам звязацца з некаторымі супрацоўнікамі рэдакцыі, у тым ліку галоўным рэдактарам Ягорам Марціновічам. Мы дапускаем, што ён можа быць затрыманы.
— Наша Ніва (@nashaniva)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР