Бедствието, което сполетя жителите на руския град Челябинск, събуди широк

...
Бедствието, което сполетя жителите на руския град Челябинск, събуди широк
Коментари Харесай

Най-големите метеорити на Земята

Бедствието, което сполетя жителите на съветския град Челябинск, разсъни необятен интерес към метеоритите - тези неканени галактически посетители. Според научното определение метеоритите са твърди тела с извънземен генезис, елементи от метеори, които не са изгорели при рухването им през земната атмосфера. Съставени са най-вече от силиций, алуминий, желязо, калций и О2. Най-големите астероиди в историята на Земята са:

1.Хоба – 60 тона. Несъмнено, до през днешния ден това е най-големия, цялостен астероид на Земята. Намира се в Намибия, Югозападна Африка. Открит е през 1920 година Поради големите си размери, той към момента се намира на мястото където е открит. Особената му форма, най-вероятно, е повода да не образува кратер при конфликта със земната повърхнина. Хиляди хора от целия свят го посещават всяка година. Приблизителната му възраст се дефинира на 80 000 години.

2.Ел Чако – 37 тона. Това е втория по величина астероид на Земята. Намира се в Аржентина. Открит е през 1969 година благодарение на железен детектор, на дълбочина 5 метра под земната повърхнина. Смята се, че Ел Чако е най-големия откъс от група астероиди на име Кампо дел Сиело. През 1990 година ловецът на метеори Робърт Хааг е хванат до момента в който се пробва да го отмъкне и изкара през граница.

3.Ахнигито – 31 тона. Този астероид в действителност е едно от двете части, на които се разцепва гигантския метеор Кейп Йорк при конфликта със земната повърхнина. Открит е от американския полярен откривател Робърт Пиъри през 1891г. След близо четири години опити – от 1891 до 1894 година и благодарение на огромен екипаж, Робърт Пиъри успявада го закара до Америка. Там го продава за сумата от 40 000 $ на Националния природонаучен музей. Днес, това е най-тежкия астероид изместен от човешка ръка.

4.Бакубурито – 22 тона. Открит е от известния американски геолог Джилбърт Елис Бейли през 1982 година в Мексико. В момента, четвъртия по величина метеор е изложен в Научния център в Кулиакан, Мексико, където е една от огромните туристически атракции.

 Астероиди

5.Агпалилик – 20 тона. Метеоритът на пето място е „ брат “ на подгласника в категорията най-големи астероиди. Агпалилик е по-малкото от двете части, на които се разделя гигантския метеор Кейп Йорк при удара си със Земята. Едва през 1963 година е изместен от откривателя Ван Бунхвалд.

6.Мбози – 16 тона. Местното население на Танзания генерации наред е почитало този астероид. Открит е публично през 1930 година Подобно на Хобо, и Мбози не е образувал кратер при конфликта си със Земята.

7.Уилямет - 15, 5 тона. Уилямет е най-големия метеор, който в миналото е падал на територия на Съединени американски щати. Изследователят Елис Хюз го открива през 1902 година в щата Орегон. След като в продължение на три месеца съумял да го реалокира единствено с към километър, господин Хюз го продал на Националния исторически музей на Съединени американски щати за скромната сума от 26 000 $.

Останките от най-опустошителния в новата история астероид към момента не са открити. Предполагаемото му тегло при нахлуване в земната атмосфера варира от 10 000 до 70 000 тона. Точното тегло на галактическата отломка, която нанесе стопански вреди за над 1 милиард рубли и рани повече от 1200 души, ще стане известно, когато учените съумеят да го извадят от дъното на езерото Чербакул. До тогава можем единствено да гадаем къде ще попадне в класацията на най-големите астероиди на Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР