Бързите антигенни тестове ще са безплатни за гражданите със симптоми

...
Бързите антигенни тестове ще са безплатни за гражданите със симптоми
Коментари Харесай

Бързите тестове ще са безплатни в COVID-зоните, но не и в лабораториите

Бързите антигенни проби ще са безвъзмездни за жителите със признаци на ковид, в случай че са направени в COVID-зоните. Ако обаче човек си направи антигенен тест в лаборатория, то ще би трябвало да заплати за него. Сред аргументите за това е фактът, че персоналните лекари нямат право да издават направление за антигенен тест, а единствено за PCR. Това излиза наяве от пояснения на лекари по отношение на вчерашната разпоредба на здравния министър, с която антигенните проби са приравняват на PCR-ите и следва да влизат в формалната статистика на инфектираните.

Според въпросната бързите антигенни проби от през днешния ден стават равнопоставени на PCR тестванията като лабораторен аршин за открит случай на коронавирусна зараза. При позитивен бърз антигенен тест съответното лице ще се оповестява като доказано в единния информативен портал и ще се слага под 14-дневна карантина. Близките на тези заболели ще подлежат на 10-дневна карантина, какъвто е режимът и при PCR тестванията. Освен това резултатите от тези проби ще бъдат основание и за издаване на болничен лист.

За да се признават бързите проби и да бъдат регистрирани въпросните случаи в осведомителната система обаче, те би трябвало да се вършат на избрани места, посочени в заповедта на здравния министър - като ДКЦ-та, лечебни заведения, лаборатории, РЗИ и други По-конкретно са посочени следните места - независими медико-диагностични лаборатории, медицински центрове, диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за незабавна здравна помощ, сложни онкологични центрове и РЗИ.

Както " Сега " към този момент, персоналните лекари не са включени измежду местата, в които може да бъде изработен сходен тест, по тази причина и в случай че антигенен тест е изработен от персонален доктор, той няма да се признава и да влиза в статистика. От пояснения на лекари през днешния ден стана ясно, че джипитата съвсем не вършат такива. " Възможно е някои лекари да вършат антигенни проби, само че това не е по никакъв начин желателно. Не е целесъобразно да се смесват потоците заболели и здрави хора ", разяснява пред " Сега " д-г Гергана Николова от БЛС. По думите й тъкмо това е повода джипитата да не бъдат записани като лица или места, където бързите проби ще се ползват.

" Антигенни проби при персоналните лекари няма. Ако аз направя подобен тест, незнам къде и по какъв начин да го записвам ", съобщи пред Българска национална телевизия и заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов. По думите му антигенен тест може да реализира само доктор. " Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам. Сами не можем да си създадем антигенен тест, защото това изисква умения тъкмо от кое място да се вземе тестът. Това не е тест за бременност, който може умерено да отидете да си го купите ", разяснява още доктор Брънзалов. От думите му на процедура се разбра, че антигенен тест, закупен от аптеката и изработен персонално от болното лице, също няма да се признава и да се записва в системата.

Д-р Брънзалов изясни, че от БЛС се надяват в най-скоро време, дружно с PCR тестванията, джипитата да могат да назначават и антигенни проби. Тъкмо неналичието на посоки за бързи проби от персоналните лекари е повода, заради която, в случай че човек отиде за антигенен тест в лаборатория, ще би трябвало да си заплати за него. Ако обаче е пратен от персоналния доктор в COVID-зона, то бързият му антигенен тест ще е безвъзмезден. " В огромните градове има задоволително на брой разкрити Коронавирус кабинети, в които пробата може да се направи гратис. Медицинските лица там са подготвени и могат да качат резултатите и в Коронавирус системата ", разяснява доктор Брънзалов.

Д-р Николова също удостовери, че антигенен тест, изработен в обособена за ковид зона в ДКЦ или фургон, ще бъде безвъзмезден за съответното лице. Ако обаче човек отиде до частна лаборатория, ще би трябвало да си заплати, тъй като няма по какъв начин персоналният доктор да му даде направление за безвъзмезден антигенен тест (такова право има единствено за PCR). " Отдавна настояваме да можем да издаваме направелния за бързи проби, само че това бе отхвърлено при договарянията с касата ", разяснява тя.

Днес пред Би Ти Ви шефът на Националната здравна осигурителна каса проф. Петко Салчев уточни, че страната е дала 15 млн.лв., с цел да може бързите проби да са безвъзмездни.  

В наредбата на здравния министър са посочени 7 обстановки, при които е целесъобразно да се организират бързи проби - при проучване на контактни лица при доказани с PCR огнища, в затворени колективи с потвърден с PCR случай, при триаж в лечебни заведения, при скрининг и поредно проучване на личен състав в обществени и здравни заведения, при проучване на контактни лица, при които се чака положителността на пробите да е над 10%. На въпрос на " Сега " дали антигенни проби ще могат да се вършат и отвън въпросните случаи, доктор Николова уточни, че бърз тест ще може да си направи всеки, който демонстрира признаци на ковид. Според напътствията на Министерство на здравеопазването бързите антигенни проби следва да се проведат в границите на 5 дни от началото на клинични признаци, отговарящи на критериите за COVID-19 или в границите на 7 дни от последния контакт с доказан случай на COVID-19. " Ако имате признаци от 7 дни, няма смисъл да си вършиме антигенен тест, тъй като той ще е негативен. Бърз тест се прави единствено до 4-тия ден, след 5-тия ден към този момент той не регистрира вируса ", изясни още доктор Николова.

" Антигенните проби се вършат на хора с клиника. При PCR теста нещата стоят по друг метод. Пациентът може да е към този момент здрав, само че PCR-ът да му е позитивен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото ", напомни и доктор Брънзалов. " PCR тестванията са златният стандарт. Когато даже при негативен антигенен тест пациентът има клиника, би трябвало да му се направи PCR за уточняване на диагнозата. На процедура пациентите, които имат признаци, те са с позитивни проби ", сподели още зам.- ръководителят на БЛС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР