Банковият сектор в еврозоната е стабилен на фона на очертаващата

...
Банковият сектор в еврозоната е стабилен на фона на очертаващата
Коментари Харесай

ЕЦБ съветва банките да преразгледат прогнозите си заради енергийната криза

Банковият бранш в еврозоната е постоянен на фона на очертаващата се криза, само че Европейската централна банка предлага на кредиторите да преразгледат финансовите си прогнози, като се има поради предстоящата сложна зима. Това съобщи ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия, представен от Ройтерс.

По думите му, банките са натрупали задоволително капитал през последните години и могат да се възползват от възходящите лихвени проценти, само че съвсем сигурната криза и извънредно високите разноски за сила ще натежат върху елементи от бранша.

„ Настояваме банките да се съсредоточат доста върху концентрацията на експозиции към браншове, които са мощно подвластни от силата и са уязвими към енергийни шокове. Ние молим банките да преразгледат своите финансови прогнози при тежки, неподходящи сюжети и ще се включим в разговор с тях “, сподели Енрия на конференция в Брюксел.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с общо 125 базисни пункта на последните си две срещи и има възможност за още две покачвания до края на тази година година. Това би бил най-агресивният цикъл на стягане на паричната политиката в историята на банката.

Енрия означи, че компаниите, участващи във финансирането на търговски недвижими парцели, жилищни здания и потребителско финансиране, са изключително изложени на възходящите разноски по заемите и изискват нараснало внимание.

„ Потенциални опасности има и с излагането на енергийни деривати, което виждаме като проблем напоследък “, сподели още Енрия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР