Банките вдигнаха драстично някои от таксите си, показват данни на

...
Банките вдигнаха драстично някои от таксите си, показват данни на
Коментари Харесай

Банковите такси излетяха в небето

Банките подвигнаха фрапантно някои от таксите си, демонстрират данни на Българска народна банка. Най-голямо е покачването при таксите за обработка на пари в брой, съобщи " Труд ".

За изтегляне на пари в брой някои банки взимат закрепена такса, а други - % от сумата. Средната такса на банките, които взимат % от сумата, към края на предходната година е 0,58%, само че не по-малко от 6,50 лева А към края на 2021 година междинният размер натаксата е 0,48%, само че не по-малко от 4,38 лева
-->
Ако човек желае в този момент да изтегли 800 лева в брой от офис на банка, би трябвало да прати приблизително 6,50 лева, а преди година единствено 4,38 лева Увеличението е с над 48 на 100.

Много огромно е и нарастването на таксите за внасяне на пари в брой по сметка. И за тази услуга банките към този момент употребяват два метода - събират закрепена такса или % от сумата, до момента в който преди години таксата е била единствено закрепена.

За внасяне на суми до 3000 лева преди година банките са взимали приблизително по 0,87 лева, а в този момент таксата е приблизително 1,20 лева Увеличението е с 38 на 100. Но някои банки са почнали да взимат за тази услуга % от сумата, като междинният размер на таксата е 0,23%, само че не по-малко от 2,50 лева

Драстично е покачването на таксите и при изтегляне на пари от банкомат. През 2021 година банките събираха закрепена такса за тази услуга, като за изтегляне от банкомат на същата банка таксата беше приблизително 0,26 лева, а за банкомат на друга банка - 1,14 лева Сега някои банки събират закрепена такса, а други - % от теглената сума. При банките с закрепена такса няма основна смяна - таксата за изтегляне от банкомат на същата банка е приблизително 0,30 лева, а за банкомат от друга банка даже има малко понижение до 1,10 лева Драстична е смяната при банките, които взимат % от сумата. При изтегляне от банкомат на същата банка междинният размер на таксата е 0,13%, само че не по-малко от 30 ст., а за банкомат на друга банка - 0,18%, само че най-малко 1,39 лева Тоест, в случай че човек изтегли 1000 лева от банкомат на същата банка ще заплати 1,30 лева, или тъкмо пет пъти повече по отношение на година по-рано.

Таксата за разкриване на разплащателна сметка в офис на банката е повишена от приблизително 2,52 лева, на 3,18 лева За обслужване на сметка без банкова карта таксата преди година беше 3,37 лева, а в този момент е 3,73 лева А за разпореждане с хартиена записка на превод към друга банка таксата е вдигната с над 19% - от 4,11 лева на 4,90 лева Само заплащането с банкова карта в магазина е гратис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР