Времената, в които представата за удоволствие в сладкарницата бе паста

...
Времената, в които представата за удоволствие в сладкарницата бе паста
Коментари Харесай

Сладкият или резлив вкус на бозата остана в миналото

Времената, в които визията за наслаждение в сладкарницата бе паста или тулумбичка с боза или пък баничка с чаша от резливата течност, отминаха окончателно.

Към днешна дата не можете да откриете в съвсем нито една сладкарница питието от просо или пшеница, а и като че ли хората стопираха да я търсят. Същевременно мнозина настояват, че бозата е същински лек за редица заболявания.

 

Бозата се предлага само в огромните магазини или профилираните баничарници, само че усетът й като че ли няма нищо общо с този от преди години, липсва тогавашната същинска уязвимост. Въпреки дискриминирането на обичаната резлива течност на генерации българи, сменена от домашни лимонади, смутита и фрешове. Въпреки всичко за момента страната ни е единственият член на Европейски Съюз, производител на боза, която за някои търговци се оказва добър бизнес на преситения западен пазар.

 

Както към този момент споменахме, усетът на актуалната боза е надалеч от този на соца. Сега бозата е толкова гъста, че съвсем прилича пюре, а и киселинността й е изкуствена. Резливата жила пък към този момент е напълно забравена. Всъщност точно в протичащите ферментационни процеси напитката придобива разнородни приятни вкусови нюанси. Навремето някои обичаха бозата сладка, а други по-кисела и резлива. Такава ставаше с ферментационните процеси, водещи до струпване на мехурчета от въглероден диоксид.

 

В наши дни няма къде да се пита – сладка ли е бозата, или резлива. Тя няма по какъв начин да е резлива, тъй като съвсем на никое място не се създава със захар, а се подслажда с букет от синтетика – аспартам (Е951), захарин (Е954), цикламат (Е952), ацесулфам (К (Е950) – всичките все „ потребни ” за здравето. Най-големият| ударник е аспартамът.

 

Консервантите в бозата пък - калиев сорбат (Е202), низин (Е234), тотално унищожават натуралния й усет. Всъщност не се заблуждавайте, че това, което през днешния ден може да си купите в хипермаркета, е боза, тъй като единствено името е останало. Иначе в същинската боза има въглехидрати, растителни фибри, белтъчини, органични киселини (в частност – млечна киселина, която е отличен чревен дезинфектант с благотворно влияние върху храносмилането), букет от витамини (А, В, С, Е) и значими микроелементи – калций, желязо, фосфор и други Изпитано в годините свойство на бозата е да усилва количеството на кърмата на майките. На чудодейната напитка е приписвано и качеството на натурален еластичен хирург, който уголемява дамския бюст.

 

Ориентът стартира там, където се създава и употребява боза, считат европейците. В другите страни тя се създава от разнообразни зърнени култури – пшеница, царевица, ръж, ечемик, просо и други

В резултат и получените артикули се разграничават по консистенция и органолептични качества. Турците в наши дни оферират бозата поръсена с канела и наложително с печена леблебия.

Инфо: Уикенд

Тагове: боза напитка сладкарница баничка баничка с боза
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР