Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било

...
Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било
Коментари Харесай

МВнР: Не саботираме, а организираме за този, който ни нарича мутри

Българското държавно управление неведнъж е изразявало позицията, че не би било оправдано председателството на самодейността " Трите морета " да бъде поета от България през 2021 година, а е по-добре това да се отсрочи за 2022 година

Това декларират в отговор на изказването на президентството от Министерство на външните работи. Пресцентърът на държавното управление също отговори на обвиняванията за бойкот на самодейността България да ръководи самодейността " Трите морета ".

Като причина за позицията си от Министерство на външните работи показват обстоятелството, че през 2020 година в страната предстоят да се проведат избори както за Народно заседание, по този начин и за държавен глава. " В тази напрегната конюнктура изпълнителната власт мъчно би провела добре събитията от тази самодейност. "

Външно министерство прецизира, че председателството включва освен среща на върха с държавни глави, а редица срещи в разнообразни министерски и бизнес формати и в действителност ролята на президента в тази самодейност е повече фасадна, а същинската работа по нея се поема от министерствата.

Въпреки това мнение и поради настояванията на президента България, държавното управление към този момент е поело ангажимент да провежда това председателство, като вицепремиерът Екатерина Захариева е избрана за народен координатор, ще се сътвори координационен съвет, държавното управление към този момент е приело решение за присъединяване на страна в капиталовия фонд на " Трите морета " за 20 млн. евро. Също по този начин с президента Радев в Естония е бил командирован и особено назначен дипломат за специфични поръчения за " Трите морета ".

От Министерство на външните работи въпреки всичко твърдят, че ще бъдат готови всички самодейност по време на председателството през 2021 година

" В умозаключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква отвън България институциите да работят в синхрон съгласно външнополитическите цели на страната ", заявяват от Министерство на външните работи и акцентират, че " от почитание към президентската институция " икономисват информация за срещите на представители на Министерство на външните работи с президента и членове на неговия екип, както и какви претенции са били поставяни на тях.

" Въпреки че президентът Радев назовава законно определеното българско държавно управление " мутри ", то е готово да провежда и организира председателството на " Трите морета ", чието лице ще бъде българският президент ", приключва позицията си Министерство на външните работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР