Българското хоро е един от най-тачените ни ритуали. Етнографи и

...
Българското хоро е един от най-тачените ни ритуали. Етнографи и
Коментари Харесай

Магическите сили на хорото

Българското хоро е един от най-тачените ни ритуали. Етнографи и историци считат, че танцът ни е оставен в завещание от античните траки. Много родни учени, посветили живота си на разбулването на мистериите, свързани с античните ни прародители, са на мнение, че хорото е българският метод да се свърже човек с Космоса и Вселената. Нека разгледаме магическата мощ на хорото!

Някои учени назовават хорото и българската йога или метода на хората да бъдат в унисон с природата и космичното. Погледнато в профил, обичайният за нашите ширини танц съставлява група от хора, танцуваща в кръг на даден темп. В центъра е гайдарят, подаващ музиката. Според доста хора концепцията на хорото е пресъздаването на Слънчевата система със Слънцето и въртящите се към него планети.

Това се поддържа и с придвижването на играчите по посока, противоположна на часовниковата стрелка – както се движат планетите към Слънцето, и с епизодичната смяна на посоката – по сходство епизодичното ретроградно планетно придвижване от позиция на Земята.

Всичко това е премисляно до най-малки детайлности от антични мъдреци, с цел да се получи по закона на сходството мощен вибрационен резонанс, проникващ на всички места – на открито и във вътрешността, във всички пространства и измерения на забележимия и невидимия свят.

 Хоро

Изследователите считат, че хорото съставлява най-много фетиш към Слънцето. Звездата в нашата система е била главното провидение на множеството антични религии, в това число и за прабългарите. Всеки един подробност от хорото е премислян доста деликатно, с цел да се сътвори мощна осцилация, с която хората да се съединят с Космоса.

Хорото в минали времена е имало и друга функционалността. То е било заветен обред, имащ за цел единство. В центъра на селото, на града, в танца са се хващали и млади, и остарели. Всички генерации и цялата общественост – в един общ темп.

След като знаем, че нашите прадядовци и прабаби са се ухажвали и харесвали най-много на хорото, можем да преглеждаме танца и като един от основните ваятели на бъдещите генерации – нещо от всеобщото въодушевление и от ритъма тогава вечно се е вграждало в темелите на нацията, в посоката на нейното развиване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР