Българският потребител консумира не повече от 15-20% родни плодове и

...
Българският потребител консумира не повече от 15-20% родни плодове и
Коментари Харесай

Консумираме 20% родни плодове и зеленчуци, останалото е внос

Българският консуматор употребява не повече от 15-20% родни плодове и зеленчуци. Всичко останало е импорт. Заключението е на производителя Красимир Кумчев, който е взел участие в договаряния с ръководещите за възстановяване на изискванията за българските земеделци.

„ Повече от 15 години имаме неверна земеделска политика. Отдавна сме страна, която е продоволствено подвластна. Ако за това, че сме енергийно подвластни си има своите справедливи аргументи – ние нямаме петрол, нямаме газ, то продоволствената взаимозависимост е нещо, което е обидно за нас като българи, живеещи на най-прекрасното място на тази планета, която може да изхранва освен българския народ, само че и половин Европа “, разяснява Кумчев в ефира на „ Тази неделя “ по бТВ.

По думите му към този момент втори програмен интервал страната изостава във връзка с дотациите за земеделските производители. Това е една от аргументите те да не са конкурентноспособни по отношение на останалите в Европейски Съюз.

„ В идващите два месеца България би трябвало да показа в Брюксел националния стратегически проект за това какво желаеме да стане в българското селско стопанство в идващия програмен интервал до 2027 година Притеснението ми идва от това, че сега няма изясненост, време няма, обществото не знае какво ще предложим. А когато се внесе това предложение в Брюксел и бъде одобрено на политическо ниво – оттова насетне в идващите 7 години нищо не може да се пипа. Ако ние не предложим непокътнат народен стратегически проект в Брюксел до края на тази година, в края на този програмен интервал – до 2027 година, нещата ще наподобяват по-зле, в сравнение с сега “, добави в умозаключение той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР