Българският пилот Николай Калайджиев подобри световния рекорд на Гинес за

...
Българският пилот Николай Калайджиев подобри световния рекорд на Гинес за
Коментари Харесай

Наш пилот подобри световния рекорд на Гинес за най-много излитания и кацания с ултралек самолет

Българският водач Николай Калайджиев усъвършенства международния връх на Гинес за най-вече излитания и кацания с ултралек аероплан, съобщи Българска национална телевизия.

Само за час той съумя да направи 40 обиколки в небето над летището в габровското село Драгановци. Досегашният връх за такова осъществяване е 36 обиколки и е подложен през 2021 година от британски водач. Това не е първи връх, който слага българинът, а огромната му цел е след време да покори и Космоса.

35-годишният Николай Калайджиев е водач от Военновъздушните сили на България. Преди година става международен рекордьор на Международна федерация по аеронавтика, а през днешния ден от летището край село Драгановци, нападна върха на Гинес.

За един час водачът съумя да извърши 40 излитания и кацания с ултралек аероплан на височина малко над 300 метра.

" Старият връх е обичай. Той е 36, аз направих 40. Моята цел, която имах я постигнахме, с помощта на всички сътрудници тук, това е най-важното ", сподели водачът, откакто се приземи.

Десетки следиха онлайн осъществяванията на Николай в небето. Мечтите на водача обаче не свършват дотук.

" За следващата година още планувани международни върхове имам, а другата ми цел към този момент е Космосът! "

БНТ: Как се готвите?

Николай Калайджиев: Тренировки, както летателни, по този начин и физически, доста съществено упражнявам по към два часа дневно.

" Това, което прави той не е за него, то е за младите, които ще го следват. Авиацията, Космосът, всичко това е пред тях. Той дава образец по какъв начин би трябвало да се преследват цели ", разяснява бригаден военачалник Спас Спасов – ръководител на фондация " Български военновъздушни сили "

Николай Калайджиев има вяра, че с труд и неизменност всяка фантазия може да се реализира и че един ден ще бъде третият българин, покорил Космоса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР