Българският научно-изследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий, който преди

...
Българският научно-изследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий, който преди
Коментари Харесай

Как посрещат Новата година на полярния ни кораб на път към Антарктида

Българският научно-изследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий ", който преди дни се насочи за Антарктида се намира в региона на Пелопонес и го чака дълъг път - към 40 дни, с цел да стигне до крайната си цел - базата ни на остров Ливингстън.

Температурата на водата и на въздуха е към 18 градуса. Вятърът съвсем не прави усещане и времето надали ще се промени кой знае какъв брой до среднощ. Корабът излиза от гръцки води, само че в 00:00 часа ще е в средата на Йонийско море. В интернационалните или ничии води – пресмята Никола Липчев, вахтения щурман.
-->
Ще посрещнем Нова година един час след химна в България. " Св. Св. Кирил и Методий към момента няма никакви обичаи, всичко му е за първи път. Както и посрещането на Нова година. В среднощ ще отдадат едната вахта, ще застъпи идната. Вечерята ще е свършила часове преди този момент. Шампанското е отвън порядките на всеки боен транспортен съд.

Капитанът въпреки всичко намира решение. Всеки изгрев курсантите във Висшето военноморско учебно заведение посрещат с повдигане на трибагреника и пеене на химна - традиция, която тук на кораба не могат да продължат. Но пък е превъзходен метод по този начин да посрещнем Новата година. Идеята се възприема от всички, интервенцията е в ход. Само да намерим задоволително огромно знаме и да определим по какъв начин и къде да бъде издигнато.

Освен Нова година, суматоха на кораба провокират и още два рождени дни. Гл. ас. доктор Димитър Василев ще си почива целия ден, само че пък е бил на вахта през нощта. В 14:00 часа пие утринното си кафе, режим нормален за множеството тук. Леко сънен намира сили да се усмихне. Знае, че децата ще го видят и ще се радват. За първи път откогато е фамилен ще посрещне новата година и рождения си ден на корабоплаване.

Пожелава си здраве, споделя че останалото ще си го създаде. Всъщност индивидът на кораба, който има най-горещите пожелания за здраве е старши лейтенант доктор Петко Георгиев.

Най-накрая е вкарал ред в лекарския си кабинет, оборудването му може да трансформира тясното пространство даже в операционна, в случай че се постанова. Травматолог от ВМА, част от няколко задачи в Мали, счита че е планувал и може да реагира на всевъзможни медицински случаи. Но избира да бели картофи в кухнята и да върне апаратурата си неизползвана.

Старшина първа степен Иван Иванов от палубната команда през днешния ден става на 36 години.

Иска здраве и безпроблемно връщане от ледените антарктически води, сътрудниците му пожелават да си откри половинката си, която да постави завършек на ергенския му живот и деца, на които да споделя за приключенията си от плаванията.

Въпреки рождения си ден, Иван няма да почива, тъй като корабът би трябвало да посрещне новата година с излъскана палуба. Тя към този момент е измита усърдно със сапун и обезмаслител, в този момент би трябвало да бъде боядисана и да заличи всички следи от предходните притежатели.

И палубата на чисто да поеме следите от новата година и началото в историята на един горделив, научноизследователски полярен транспортен съд.

Източник: БНТ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР