Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация

...
Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация
Коментари Харесай

Лекарите със съвети как да се справим с COVID-19

Българският лекарски съюз (БЛС) разгласява на формалната си страница информация по какъв начин да разпознаем и по какъв начин да се предпазим от ковид. Информацията е на доктор Иван Играчев от град Пазарджик.

1. COVID-19 продължава да е грипоподобен вирус със симптомокомплекс, изцяло покриващ се с грипната композиция за годината. Вирусът е отличим от грипен вариант единствено с тест. Разликите са главно три. Новият вирус има междинен инкубационен интервал 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има към 2,3% по-голям късмет за съдбовни затруднения от сезонния грип и тази разлика е напълно поради неналичието на ваксина. Трето - признаците не престават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни), с наклонност всеки ден да е по-добър. Място за суматоха няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.

2. Шансът човек да загине от новия вирус продължава да е по-голям от гибелта от грипен сезонен вариант - по данни на СЗО смъртността при положение на ковид е към 3 - 4%. Отново с помощта на грипните ваксини. В Европа няма регистриран случай на гибел под 50 години. Масово става дума за декомпенсиране на настоящи хронични положения, които са рискови за живота при всяка пневмония.

3. Как се развива болестта? COVID-19 е в златната среда на вирусите, що се отнася до предаването от човек на човек. Това в числа значи, че в стая със 100 души се чака 70 да имат инокулация (закрепяне) на вирус при внасяне на патоген. При останалите 30% вирусът няма да успее да се закрепи за дихателната лигавица.

4. Как се развива болестта? 70 от 100 контактни са носители. 70% от тях или 49 души няма да развият цялостен симптомокомплекс, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов метод на живот няма и да разберете, че сте заболели. Това Ви прави съществена опасност за страната - непрекъснат и преносим контейнер на вируса. Тук идва персоналната отговорност. Не суматоха - отговорност! Ограничаването на обществените контакти до най-малко при продължение на работния развой. Мийте се при влизане и излизане от всяка нова среда, тъй като може да внесете или да изнесете вируси. Носете маска, в случай че можете да се сдобиете с такава при контактна среда и при обслужване на възрастните Ви близки. Поддържайте висока хигиена в домовете. Външната врата и антрето са най-важни. Другото - при опция. Проветрявайте постоянно! Вирусът не може да влезе през прозореца, само че може да излезе оттова и да почине в атмосферата.

5. Заболяване със симптомокомплекс. 21 заболели от 100 контактни ще развият заболяването.
Висока температура до тресчица, суха (много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане - имате чувство, че не Ви стига въздух при легнало състояние или при опити за физическа работа, обща адинамия. Всички тези недоволства не са причина за болнично лекуване. Обаждане на персоналния доктор за съвет по отношение на медикаментозното лекуване е задоволително за оздравяването Ви в 10 дневен период, означават от БЛС. Болнични се издават и със задна дата. Първо се стабилизирате, след това ги търсите. Няма причина да се криете от работа без заболяване.

6. Важната част. От данните, с които разполагаме при 12 от 100 контактни индивида към осмия ден се следи срив в общото положение. Всички признаци от т. 5 се ускоряват и затрудненото дишане се появява неподвижен при седнало положение и е непрекъснато, със задушаване при лежане.

Паниката и скупчването пред незабавните болнични отделения с елементарни признаци на простуда са освен непотребни, само че ще създадат нашите старания за справяне с вирусната вълна неефективни и незадоволителни. Тестовете за ковид също са непотребни. На опашката на грипната вълна, в случай че развиете т. 5, имате корона вирус в 90%. Това, че ще го видите на лист от лабораторията, няма да ви накара да се почувствате по-добре. При потребност от хоспитализация ще бъдете тествани по този начин или другояче.

Страната има веществен и медицински личен състав да се оправи с COVID-19 единствено с дейното присъединяване на жителите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР