Българските власти от страната двама служители на руското посолство. Причината

...
Българските власти от страната двама служители на руското посолство. Причината
Коментари Харесай

Коммерсант: Постоянните опити за демонизиране на Русия

Българските управляващи от страната двама чиновници на съветското посолство. Причината беше нов шпионски скандал, в който на Москва бе отредена основната роля. Миналия четвъртък се организира специфична интервенция за " залавяне на задгранични сътрудници ". По делото има шестима обвинени - някогашни и сегашни български държавни чиновници и военнослужещи, в това число работещи в Министерството на защитата. Твърди се, че са събирали информация за Съединени американски щати, Европейския съюз и НАТО. В Руската федерация отхвърлят присъединяване по случая. Руското посолство в София назова експулсирането на дипломатите " неблагоразумен демарш на българските управляващи ". А съветското външно министерство към този момент разгласи готовността си да предприеме огледални ограничения, обобщават в редакцията на вестник " Коммерсант " в публикация по тематиката, озаглавена " Постоянните опити за демонизиране на Русия ", показана от организация Фокус.
Министерство на външните работи на България разгласи в понеделник двама чиновници на съветското посолство в София за личност нон грата. Дадени са им 72 часа да изоставен страната. Става дума за Александър Зинкин и Максим Рибкин, които са получили документи с щемпел " НАТО - секретно " от лица, шпиониращи в интерес на Руската федерация. Изгонването на бе оповестено още в събота от премиера Бойко Борисов.
 Анализ: Шпионският скандал замъглява картината, а не я осветлява Анализ: Шпионският скандал замъглява картината, а не я осветлява
Самият род „ шпионски скандал “ е разбиране, което замъглява картината, в сравнение с да я осветлява. Това съобщи политологът Антон...
Руското външно министерство разгласи в понеделник, че е готово да предприеме ответни ограничения. " Ако България предприеме недружелюбни стъпки към Русия, тогава, несъмнено, те би трябвало да схванат, че ще има реципрочни стъпки от наша страна ", предизвести заместник-външният министър на Русия Александър Грушко още преди да се чуе новината от София.
Миналият петък бе обявено, че в България е разкрита агентска мрежа, работеща за Русия. Подробности обвеи представителят на българската прокуратура Сийка Милева. Според нея водач на групата е някогашен почитан чиновник на военното разузнаване, който се явява по делото като " резидент ". " Получил е военното си обучение в България и в чужбина, а също по този начин приключва разследващото учебно заведение в Москва, известно като ГРУ ", изясни Милева. Останалите обвинени са някогашни и сегашни военни и държавни чиновници в разнообразни български институции.
Подробности за задачите на групата бяха показани във видеоклип в YouTube, направен от прокуратурата. По-специално, " резидентът " е виновен за вербуването на лица, които са имали достъп до класифицирана информация за България, Европейски Съюз и НАТО. Съобщава се, че задгранични сътрудници са копирали информация от офис компютрите на Министерството на защитата. Според прокуратурата става въпрос за информация за политиката на Европейски Съюз по отношение на Руската федерация, Украйна и Беларус, за данни, свързани с американското , за тематиките на срещите на представители на България с представители на Съединени американски щати, Англия и Германия, както и за интервенциите на НАТО и решенията, взети в разнообразни комитети на Алианса.
Според български медии, базирайки се на източници, " резидентът " е 74-годишният полковник от запаса Иван Илиев, който до 2016 година е заемал една от водещите позиции във военното разузнаване.
Друг вероятен участник в мрежата, съгласно известия в медиите, е ръководителят на тайната работа на българския парламент . В същото време брачната половинка на Илиев твърди, че е работила като медиатор сред " резидента " и чиновниците на съветското посолство, на които е предавала информация и от които е взимала парите. Видеото отбелязва, че тя има поданство на България и Руската федерация и " се употребява с доверието на съветските дипломати ". Също по този начин бяха показани фрагменти, в които е записано визитата на брачната половинка на " резидента " в съветското посолство в София.
 Гешев уведоми Захариева за двама съветски дипломати, правили шпионаж Гешев уведоми Захариева за двама съветски дипломати, правили шпионаж
Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност, несъвм...
Самата спецоперация се организира на 18 март. Агентите на ДАНС са претърсили жилищата на обвинените, а чиновниците на Министерство на вътрешните работи даже са блокирали автомагистралата, водеща към град Пловдив. Един от обвинените се опитал да избяга по време на интервенцията, само че е бил хванат таман пред съветското посолство.
В понеделник българският областен боен съд задържа в ареста петима от шестимата обвинени сътрудници. Решението беше взето на среща, която стартира в неделя и продължи цяла нощ. Един от обвинените признал и заради това бил освободен под гаранция.
Дипломатическата задача на Руската федерация в България съобщи, че не е забъркана в тази ситуация. " В подтекста на усложняването на интернационалната конюнктура е явно, че " безмилостните опити да забият чеп в руско-българския разговор и за следващ път да демонизират страната ни са явни ", се показва в изказване на посолството в обществената мрежа " Facebook ". " Надяваме се, че в очакване на решението на съда по това дело, спекулациите по отношение на хипотетичното присъединяване на Русия в разследващи действия против ползите на България ще бъдат прекъснати ", се споделя още в известието.
Съединени американски щати и НАТО обаче към този момент застанаха на страната на България.
" Напълно поддържаме работата на нашия съдружник България в битката с съветските злонамерени дейности на българска територия ", съобщи в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
 След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на защитата и да покажем, че вярно охраняваме информация След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на защитата и да покажем, че вярно охраняваме информация
„ България е НАТО. Ние участваме там равноправно с всички страни и никой не може да каже, че България е по-малко благонадежден партньо...
" Ние следим от близко следствието в България за хипотетичната съветска шпионска мрежа. Съединени американски щати изрично поддържат суверенитета на България и са на страната на България, която се изправя против тези враждебни дейности на нейна територия ", съобщи в " Туитър " ръководителят на пресслужбата на американското външно министерство Нед Прайс.
София не за първи път проверява случаи на от Руската федерация. Поради съмнения за сходни действия, през септември 2020 година Министерството на външните работи на страната изгони от страната двама чиновници на съветската комерсиална задача. Москва отговори с огледална мярка. По това време съветското посолство в България назова експлулсирането безпричинно. През декември 2020 година София разгласи и съветския боен аташе за личност нон грата - българската прокуратура го заподозря в събиране на военна информация. В отговор Москва разгласи помощник-военния аташе в българското посолство за личност нон грата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР