Български ученици ще имат уникалната възможност да изпратят въпроси директно

...
Български ученици ще имат уникалната възможност да изпратят въпроси директно
Коментари Харесай

Български ученици ще осъществят връзка с Международната космическа станция

Български възпитаници ще имат неповторимата опция да изпратят въпроси непосредствено на астронавтите Марк Ванде Хей от Съединени американски щати и Тома Песке от Франция, които се намират на Международната галактическа станция. Това ще стане в границите на връзка до орбита, която ще се реализира на 26 юли, в интервала сред 17:00 и 19:00 часа от България. Комуникацията сред учениците и галактическата станция ще е в границите на еднодневното събитие „ Ало, Космос! Говори България! “, което ще се състои от 9:00 до 19:00 ч. в София Тех Парк. Инициатори са Атлантическият клуб в България и Посолството на Съединени американски щати в София.

В рамките на самодейността Центърът за креативно образование ще даде стипендия за присъединяване в обучителния лагер Space Camp Turkey 2022 на NASA на един български възпитаник сред 11 и 15 години, чиито въпрос бъде определен от NASA и заложен на астронавтите при живата връзка по време на събитието. Припомняме, че Space Camp Turkey е единственият работещ учебно-тренировъчен лагер на Американската галактическа организация за Европа, Близкия Изток и Азия и с помощта на Центъра за креативно образование, през него към този момент са минали над 900 възпитаници от България. Там те учат по профилирана стратегия на NASA, включваща потребление на симулатори за безтегловност, имитация на пилотската кабина на совалка и така нататък

Всички искащи възпитаници от България могат да изпратят своите въпроси до астронавтите от Международната галактическа станция до 6 юли, в това число. От тях ще бъдат определени най-интересните, които ще получат своя отговор напряко от космоса. Повече информация за записването и подаването на въпроси е включена на страницата на събитието https://hello-space.eu.

„ Макар и да наподобява като част от далечното бъдеще, преподаването непосредствено от космоса ще се окаже действителност за българските възпитаници още през този месец. Радващо е, че откакто през последните години успяхме да заведем близо 1000 младежи от разнообразни учебни заведения в страната на образование в лагера на NASA в Измир, в този момент самите те, както и доста техни връстници ще имат опция да получат отговори непосредствено от Международната галактическа станция. Космическите проучвания са бързо разрастващ се нов сегмент в подтекста на STEM дисциплините и е от значимо значение българските възпитаници да имат повече благоприятни условия да се допрян до тази област, както и да виждат връзката сред наученото и неговото действително приложение в такива съществени сфери. За тях това може да се окаже и първа стъпка към кариера в един от най-перспективните сектори на бъдещето “ - показва Йоанна Минчева, Програмен шеф в Център за креативно образование.

Събитието ще се излъчва онлайн по телевизия NASA TV и ще се предава на уеб страницата на Американската галактическа организация, както и онлайн в платформите в обществените медии на всички партньорски организации. То е оповестено на страницата: https://www.nasa.gov/nasalive/.

Повече информация има и в блог публикацията на https://classroomtech.bg/hello-space-bg/.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР