Български учени поискаха да бъде организирана мисия на Европейския парламент

...
Български учени поискаха да бъде организирана мисия на Европейския парламент
Коментари Харесай

Наши учени настояват за мисия на Европарламента в РСМ заради правата на българите

Български учени желаеха да бъде проведена задача на Европейския парламент в Северна Македония, която да откри нарушаването на правата на българите там, оповестява Българска национална телевизия.

Професор Николай Овчаров и други представители на университетските среди у нас разговаряха през днешния ден в Страсбург с български и непознати евродепутати в опит да обяснят позицията на София в разногласието със Скопие. Те дадоха обещание да сформират описи със случаи на нарушение на правата на българите в Северна Македония и желаеха по-категорична позиция от страна на Европарламента. Учените бяха в Страсбург по покана на евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

Българските учени считат, че България не би трябвало да прави компромис в разногласието със Северна Македония. Български евродепуати акцентираха, че историческите и езиковите разногласия сред България и Северна Македония са мъчно разбираеми за непознатите им сътрудници и по тази причина приканиха учените да се съсредоточат върху въпроса за правата на българите в Северна Македония.

" Иска ми се българската страна да бъде монолитна, да няма накъсване и да бъде твърда в защитаването. Добре дано да бъдат човешките права. Действително се сплотяваме към концепцията да бъдат извадени тези десетки, да не кажа стотици образци за нарушение на човешките права в република Северна Македония, само че те се нарушават точно въз основата на това, че някой е българин, т.е отново стигаме до това, че неговият български генезис и неговото минало вършат по този начин, че той да бъде преследван, обичай и т.н в днешна Северна Македония ", сподели проф. Николай Овчаров - археолог.

Учените приканиха евродепутатите да спомагат за органиирането на задача в Северна Македония.

" Ние сме събрали светила в историческата просвета и сферата на отбраната на правата на индивида и вие бяхте вътре на срещата - видяхте и чухте десетки образци на нарушени човешки права. Исках да попитам всички наши сътрудници - считат ли, че в страна, в която се палят културни институции на прилежаща страна, царува такава народна власт, че може не неотложно да бъде призната в Европейски Съюз? Аз мисля, че това не е по този начин ", разяснява Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

Евродепутатите и учените са на едно мнение, че България е изгубила доста време и не е представяла безапелационно позицията си през годините.
“За страдание би трябвало да кажем, че ние загубихме извънредно доста време, от 90-те години загубихме. Ние не влагаме в българистиката по света, не приказваме с учените, със международните медии. От другата страна виждаме много сериозна инвестиция, в това число и финансова, в това число и консултантски компании - медии, които да показват тяхната позиция. Тя не е вярна и обективна, не дава отговор на историческите обстоятелства и артефакти, само че когато те я подплатят финансово и се чува в разнообразни международни медии. Това не работи за намирането на заслужено решение ", сподели Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

Илхан Кючюк, който е докладчик за Северна Македония счита, че Европейска комисия може да даде спомагателни гаранции на страната ни.
" Ние не би трябвало да се тормозим от този факт - че сме съумели в един двустранен развой и да го вкараме това като триумф вътре в границите на Европейски Съюз. Вместо да се трансформираме в страна, която е постоянно е посочена, че е проблематична, че стопира разширението на Европейски Съюз, да бъдем противоположното - страна, която е посочена за образец, която позволява двустранни въпроси, дава вероятност на целия район и това е европейският взор ", посочи Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/ " Обнови Европа ".

Чуждите евродупатити схващат, че има проблем сред България и Македония, само че не схващат историческите корени на разногласието.
" Тази заран научих доста за историческите корени на казуса. В интерес и на двете страни е да разрешат разногласието си. Но в случай че има нарушение на човешките права, потърпевшите би трябвало да може да се обръщат към Европейския съд по правата на индивида. Това би трябвало да бъде инстанцията, която да реши ", съобщи Дорин Рокмакер - евродепутат от Нидерландия, " Европейски консерватори и реформисти ”.

Според учените Северна Македония би трябвало да извърви дълъг път преди да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР