Български лекарски съюз и Национална здравноосигурителна каса подписаха анекс към

...
Български лекарски съюз и Национална здравноосигурителна каса подписаха анекс към
Коментари Харесай

Новият НРД: Заплатите на лекарите се вдигат с 38%, повече профилактика

Български лекарски съюз и Национална здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков контракт за медицинските действия за 2020-2022 година Документът бе подписан от министъра на опазването на здравето Асена Сербезова.

По думите й - " 604 млн.лв. ще се влеят в системата на опазването на здравето в интерес на пациентите и на медицинските експерти ".

С 31% се покачват средствата в извънболничната помощ . Средства се влагат за в увеличение на броя на проучванията за пациентите и повече профилактични прегледи. Въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лекуване на коронавирусната зараза.

С 38% се подвигат приходите на общопрактикуващите лекари за привличане на млади лекари. В извънболничната помощ джипитата ще получават до 26 лв. на пациент за профилактичен обзор, в случай че повече от 60% от записаните при тях пациенти преминат през подобен.

Повишава се размерът на заплащането на прегледите при експерти.

" Промяната в здравната система е в ход ", сподели министър Сербезова. На подписването участва и ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев.

В НРД има обвързващи клаузи, които да задължат лечебните заведения в период до 1 август да покачат заплащането на медицинския и немедицинския личен състав . С анекса цените на клиничните пътеки ще бъдат нараснали приблизително с 25%.

С новия контракт се вкарва и опция за приемане на здравни грижи по домовете. Здравната каса ще финансира две визити на медицински експерти до 14 дни след изписване на новородено от болнично заведение.

За промяната в Спешната помощ приказва Антон Тонев. Първият хеликоптер се чака в края на годината. Предвижда се от колата за спешна помощ да се пази легло в болница, с цел да се посреща непосредствено болният.

Тонев посочи, че в края на годината ще стартират договаряния за рамковия контракт, по който ще се работи в идните три години.
 С нов Колективен трудов контракт покачват заплати на лекари и сестри
С нов Колективен трудов контракт покачват заплати на лекари и сестри

Заплатите на лекарите се подвигат с 800 лева, съгласно документа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР