Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинения срещу четирима души

...
Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинения срещу четирима души
Коментари Харесай

Ето ги обвинените босове на Nexo

Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинявания против четирима души по случая Nexo. По информация на „ Капитал “ от проверяващите буквите им са К.К., А.Т., Т.Н. и К.М. На тях дават отговор съоснователите на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев, за които прокуратурата загатна неколкократно, че са част от следствието, без да ги посочва. Освен тях съгласно източници на „ Капитал “ обвинени са шефовете Траян Николов и Калин Методиев.

Последните двама, за които се твърди, че са Траян Николов и Калин Методиев, към този момент имат връчени постановления за привличане на обвинени и взимане на мярка за неотклонение гаранция от 1 млн. лева На този стадий няма данни да са връчени постановления на Антони Тренчев и Коста Кънчев, които по информация на „ Капитал “ не се намират в България. Като обвинен за уредник на възможната „ незаконна група “ е посочен Коста Кънчев.

„ Капитал “ потърси Калин Методиев и Антони Тренчев, само че мобилните им телефони са изключени. Траян Николов отговори, само че отхвърли коментар.

Междувременно Британската организация за битка с престъпността (National Crime Agency, NCA) удостовери, че оказва помощ на българското разследване. С уточнението, че не може да даде повече елементи и разпространяването на такива може да се случва единствено от българските управляващи, представител на NCA разяснява: „ Работим от близко с българските управляващи, в това число и Националната следствена работа (НСлС), с цел да се борим със сериозна и проведена престъпност.

За да помогнем в това следствие, споделяме опит във връзка с метода на деяние на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме препоръки и помощ при потреблението на принадлежности и техники за преустановяване на този вид активност. Киберпрестъпността надскача граници, по тази причина интернационалното съдействие е наложително. “

В четвъртък българската прокуратура, ДАНС и Национална следствена служба влязоха в офисите на криптобанката Nexo, а в петък на конференция оповестиха, че обвиняването е в проведена незаконна група за пране на пари, банкова активност без лиценз, финансови и компютърни измами. Тогава от прокуратурата не потвърдиха кои са упрекнатите, като публично такава информация няма и до момента.

Реклама

От Nexo оповестиха, че ще съдят страната, като самата компания продължава да работи. Тя няма активност в България, а единствено на непознати пазари. Макар нейните криптоактиви да се топят, измерени в долари, тя държи съвсем непрекъснато равнище, най-вече поради скока на целия криптопазар през последните пет дни.

Кои са упрекнатите?

Антони Тренчев е общественото лице на Nexo. Съосновател, съсобственик и изпълнителен шеф на компанията, която е показана обществено като план в края на 2017 година – по-малко от година откакто престава да бъде депутат от „ Реформаторски блок “ в 43 Народно заседание, от квотата на „ Движение България на жителите “ на Меглена Кунева. Тренчев не се е появявал обществено от претърсването на офиса на компанията насам, само че при контакт с „ Капитал “ в дните след акцията отхвърли изцяло обвиняванията.

Коста Кънчев е съсобственик и съосновател на Nexo. В LinkedIn профила си той е разказан като ръководител на борда на шефовете на Nexo, а в българския уебсайт на компанията – като ръководещ сътрудник. В редица диалози с източници на „ Капитал “ през последните две години Кънчев е описван като най-силния глас в Nexo и основателя на цялостната идея на компанията.

Между 2011 и 2021 година Кънчев е член на борда на шефовете на компанията за бързи заеми „ Кредисимо “, като в LinkedIn той се е отбелязал като съосновател още от 2007 година Между септември 2019 и декември 2021 година той е и шеф на българското сдружение на Nexo „ Ен Ди Ес “ дружно с Антони Тренчев и Калин Методиев. След това шефове стават оперативният шеф Траян Николов и финансовият шеф Надежда Кръстева.

Калин Методиев е показан като ръководещ сътрудник и съосновател на Nexo на българския уебсайт на компанията. Методиев не всеки път е бил определян като съосновател – в началото като такива се показват единствено Антони Тренчев, Коста Кънчев и Георги Шулев. Последният си потегля от компанията през 2019 година и стартира правосъдна борба против някогашните си съдружници. Преди да стане част от Nexo, Методиев е шеф във финансовата група „ Карол “. Председател на управителния съвет на CFA обществото в България – клуб на сертифицираните финансови анализатори.

Траян Николов е продуктов и действен шеф в Nexo. Той е и един от двамата шефове на българското сдружение „ Ен Ди Ес “. Част от компанията от 2020 година насам, като преди този момент, сред 2011 и 2020 година, е работил в основаната в Нидерландия PayU, компания за онлайн разплащания, благосъстоятелност на южноафриканския холдинг Naspers. Единственият от упрекнатите, който не е бил част от компанията от самото начало, в което българското обвиняване ги смята за проведена незаконна група – 2018 до 2023 година
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР