Българската кухня предлага изобилие от апетитни рецепти, приготвени на фурна.

...
Българската кухня предлага изобилие от апетитни рецепти, приготвени на фурна.
Коментари Харесай

Традиционни български ястия на фурна

Българската кухня предлага обилие от апетитни предписания, приготвени на фурна. Сред тях са многото гювечи, плакии, пълнени чушки, разнообразни съчетания с ориз, които са ни по този начин обичани.

Мусаката е едно от обичайните български ястия на фурна. Тя се подготвя елементарно даже и от хора без кулинарен опит, като всякога резултатът е повече от добър.

За приблизително огромна тава са нужни: кг и половина картофи, половин кг смесена кайма, 2 глави лук, 3 домата или 3 с.л доматено пюре, 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 4-5 с.л. брашно, олио, 1 с.л. червен пипер, сол, черен пипер, чубрица.

 Рецепти за мусака

Начин на подготвяне: В тенджера се налива олиото и в него се задушава нарязаният на дребно лук. Ако се употребяват пресни домати, половината от тях се нарязват на дребни части и се запържват с лука.

Добавя се каймата, като се натиска с вилица с цел да се разделя на части при запържването. Когато се поизпари водата, се поръсва с аления пипер, смъква се от котлона и се прибавят черният пипер и чубрицата.

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сипват се при каймата, посолява се и всичко се разбърква добре. В тавата се подреждат шайби от останалите домати и върху тях се изсипва наличието на тенджерата. Ако се употребява доматено пюре, то се смесва с картофите.

Залива се с една чаша гореща вода и тавата се поставя в авансово загрята фурна. Ястието се пече към 1 час на 200 градуса.

Когато картофите са подготвени и са станали златисти, мусаката се полива с авансово приготвената заливка от смесените мляко, яйца и брашно.

 Пиле с ориз

Връща се във фурната за към 10 минути, до момента в който заливката се запече до златисто. Поднася се нарязана на квадрати, поръсена с магданоз и гарнирана с кисело мляко.

Друго обичайно българско ядене на фурна са пилешките бутчета или гърди с ориз.

Необходими артикули: 6 бутчета или 600 грама пилешки гърди, 2 и 1/2 чаени чаши ориз, 30 мл олио, топла вода, черен пипер и сол на усет.

Начин на подготвяне Бутчетата се сваряват леко, с цел да поомекне месото. Оризът се запържва до изцъкляне и се поставя да се пече в тавата, като се залива с топлата вода в съответствие 1:3 ориз:вода.

Пече се към 40 минути на 200 градуса. Когато оризът е съвсем подготвен, се поставят от горната страна пилешките бутчета, с цел да се запекат. Поръсва се със сол и черен пипер и се сервира.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР