Българската болнична асоциация (ББА) категорично подкрепя позицията на Българския лекарски

...
Българската болнична асоциация (ББА) категорично подкрепя позицията на Българския лекарски
Коментари Харесай

ББА настоява замяната на лекарства да се прави единствено от лекари

Българската болнична асоциация (ББА) изрично поддържа позицията на Българския лекарски съюз, че замяната на медикаменти би трябвало да се случва само след решение на доктор, а на на фармацевт.

ББА счита, че отговорността за лекуването и здравето на пациента нормативно и медицински е вменена в ръцете на неговия лекуващ доктор. В този смисъл предлагането на Българския фармацевтичен съюз, фармацевтите да заменят, постановен по комерсиално название от лекаря лекарствен артикул с лекарствен артикул на друга компания, даже да е със единодушие на пациента, не следва да бъде въвеждано като процедура при лекуването на пациентите.

ББА упорства замяната на медикаменти да е допустима само със глоба на лекаря, както е планувано и в настоящото сега законодателство в член 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. В умозаключение на изложеното ББА ясно декларира, че не е срещу въвеждането на опцията за генерично заменяне на лекарства, само че това да става с експлицитното решение на лекаря. Назначеното от него лекуване е функционалност на диагнозата, която е сложил и той единствен носи отговорност за живота и здравето на пациента.

Диагностичният развой при лекуването на един пациент е сложен и включва клиничен обзор, параклинични данни, диференциална диагноза и диагноза. Този развой не е от компетентността на фармацевтите, с цел да можем да допуснем замяна на транскрипцията и претенции смисъл. Подобна процедура не е в полза на самия пациент, нито на постигането на първокласен резултат при неговото лекуване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР