Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Кръчмарите искат 9% ДДС и за доставката на храна по домовете |

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България оферират данъчната ставка при доставка на храна за у дома да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги .

Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев в границите на оповестената предходната седмица процедура за публично разискване на поредна серия от промени в данъчното законодателство.

В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ означават, че понижението на налог добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало всеобща поддръжка от сектора, като е дало опция на съвсем 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се следи понижение.

Същевременно обаче несправедливото отнасяне на ставката за Данък добавена стойност върху потреблението на храна в заведение и доставката на храна до дома от същото заведение по два разнообразни режима се приема отрицателно както от страна на бизнеса, по този начин и на клиентите, настояват от двете организации.

С признатите експлицитни забрани в ЗДДС за използването на понижена данъчна ставка при доставка на модифицирани храни за у дома, офиси и други, законодателят без аргументация е приел тази доставка за елементарна продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в реалност.

От БАЗ и СЗБ напомнят, че в двaнaдeceт cтpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa „ tаkе аwау ” cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa.
При осъществяване на информация в европейското законодателство и в частност наредбите, касаещи използването на понижена данъчна ставка в бранш туризъм и по-конкретно ресторантьорство, се открива, че всеобщата процедура в страните членки на Европейски Съюз е да не се ползва по-висока данъчна ставка при доставки на храни за у дома. Тази услуга в общия случай се полза със същата данъчна ставка и даже в някои страни с по-ниска от тази, с която се полза ресторантьорският отрасъл като цяло. В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагането е с 10 на 100 Данък добавена стойност при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9 на сто; Унгария – с 5 на 100, и така нататък

По същина ресторантьорският артикул може да се дефинира като услуга, която се получава вследствие на човешкия труд и цялост от голям брой услуги, от който една дребна част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до у дома съвкупността от детайли и човешки труд не е по-малка, а в противен случай - по-голяма.

Ресторантьорската услуга, без значение дали е предоставена на място или е предоставена за у дома, е услуга. Мястото на прилагане на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я дефинира един път като услуга и повторно като стока, посочват БАЗ и СЗБ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР