Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на
Коментари Харесай

Ново огнище на чума по свинете е открито в Русенско

Българската организация по сигурност на храните установи ново огнище на Африканска чума по свинете в свинекомплекс в русенското село Николово.

Взети са проби, които са доказани като позитивни за вируса от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, оповестиха от БАБХ.
Изненадващи инспекции: Проверяват пазарите в София за африканска чума Проверката накара редица търговци да изоставят стоката си
Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база „ риск ", обвързван с епизоотичната конюнктура със болестта.

Положителните за съществуването на вируса на АЧС проби са получени в границите на засилен лабораторен контрол на болестта в свиневъдните обекти. Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл, в който се отглеждат общо към 17 000 прасета на друга възраст.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе е издала незабавно акт за забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани свине. Месо и артикули, добити от животни от тази плантация, са възбранени и подлежат на заличаване.
Дезинфекция на Автомагистрала „ Тракия ” поради чумата по свинете Екипи ще правят профилактика на паркингите всеки ден до края на август
БАБХ неотложно е подхванала ограничения, според наредбата за профилактика, ограничение и очистване на заболяването и на Плана за незабавни дейности при надзор на Африканската чума по свинете.

Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в трикилометровата защитна зона, при съблюдаване на условията за понижаване до най-малко на страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Създадена е десеткилометрова надзорна зона се намира една индустриална плантация в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти вид „ персонално стопанство ". Забранява се търговията, напредването и превозването на живи прасета в периметъра на зоната.
Забраняват продажбата на прясно свинско с неразбираем генезис на фермерските пазари Мерките са с оглед предварителна защита и ограничение разпространяването на африканска чума по свинете
Областната дирекция по сигурност на храните в Русе ще прави клинични прегледи на домашни прасета в обитаеми места. Ще се вземат проби за вирусологично проучване, с цел да се подсигурява откриването на болестта.

Ще се ревизира и за нерегламентирани напредвания и търговия на домашни прасета. При определяне на такива, на превозвачите и на притежателите на животните ще бъдат формирани актове за определяне на административно нарушаване, а превозените животни ще бъдат неотложно и хуманно умъртвени, предизвестяват от БАБХ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР