Българката Кристалина Георгиева, която днес оглавява Международния валутен фонд (МВФ),

...
Българката Кристалина Георгиева, която днес оглавява Международния валутен фонд (МВФ),
Коментари Харесай

Тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева: манипулирала ли е в полза на Китай?

Българката Кристалина Георгиева, която през днешния ден оглавява Международния валутен фонд (МВФ), се озова в центъра на сериозен скандал: твърди се, че до момента в който е била основен изпълнителен шеф на Световната банка, Георгиева е оказвала напън в интерес на Китай. Тези обвинявания се съдържат в самостоятелен отчет, направен от адвокатската адвокатска фирма WilmerHale по поръчка на Световната банка. В същия отчет се твърди още, че основна роля е изиграл и някогашният български финансов министър Симеон Дянков.

Неправомерен напън?

По-конкретно обвиняванията гласят следното: през 2018 година ръководителите на Световната банка, измежду които и тогавашният изпълнителен шеф Кристалина Георгиева, са упражнили непозволен напън, с цел да покачат рейтинга на Китай в класацията " Doing Business ". В резултат Световната банка заяви, че приключва правенето на годишната ранглиста. В отчета на WilmerHale се твърди, че натискът за възстановяване на китайските индикатори е бил оказан в миг, когато банката е търсила поддръжката на Китай за увеличение на капитала си. В следствието се твърди също по този начин, че Кристалина Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа, изработващ класацията, с цел да получи разпечатка на класацията с към този момент усъвършенстваните индикатори и с цел да му благодари, че е оказал помощ за " разрешаването на казуса ".

Георгиева отхвърля обвиняванията

Междувременно от офиса на Кристалина Георгиева обявиха, че тя показва противоречие с констатациите в отчета. " Вече организирах предварителни съвещания със съвета на шефовете на МВФ по този въпрос ", гласи изказването на Георгиева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР