Украинските войски са изправени пред сериозни трудности. Както съобщава “Дейли

...
Украинските войски са изправени пред сериозни трудности. Както съобщава “Дейли
Коментари Харесай

„Не разчитахме на това.“ ВСУ започнаха да имат проблеми със западните оръжия

Украинските войски са изправени пред съществени компликации. Както оповестява “Дейли Мейл ”, базирайки се на неназован артилерист, те са възпрепятствани да се бият освен от дефицита на снаряди от основни калибри, само че и от износването на западните оръдия. Това не може да се поправя бързо, тъй че е невероятно да се изравни или надмине Русия по тежест на артилерийски залп.

Ахилесова пета

В момента ВСУ разполагат с може би най-разнообразния парк от военна техника в света. От една страна, това е преимущество. Руската войска би трябвало да вземе поради параметрите на всички типове западна техника и да избере подобаващата огнева мощност за битка с тях. От друга страна, подобен разнороден боеприпас е слабост.

Снабдяването на група, въоръжена с техника от разнообразни страни, е същински призрачен сън за логистиците. Въпреки прехвалената унификация на НАТО, всяко транспортно средство изисква лични аварийни елементи, доста изискват особено гориво, а някои са несъвместими с други във връзка с муниции. Най-яркият образец са английските танкове “Чаланджър-2 ” и немските танкове “Леопард-1 ”. Те имат надлежно 120-мм и 105-мм нарезни оръдия, до момента в който американските “Ейбрамс ” и немският “Леопард-2 ” имат гладкоцевни оръдия. Останалите руски Т-64 и пленените Т-72 в Украйна стрелят със 125 мм снаряди.

За попълване на боеприпасите на тези транспортни средства са нужни четири разнообразни типа муниции. Ако вземем поради и другите типове бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, бронирани транспортни средства, артилерийски системи и системи за Противовъздушна отбрана, тогава обезпечаването на войски за украинския Генерален щаб се трансформира в извънредно невероятна задача. Дори и да имаше доста разнообразни снаряди и аварийни елементи, казусът с доставянето им на фронтовата линия от разнообразни хранилища и бази за предпазване нямаше да изчезне. С разширението на опциите на съветското въздушно разузнаване и повишението на успеваемостта на разузнаването и контурите на огъня това става все по-трудно осъществимо.

Освен това танковете на НАТО се сблъскаха с друга компликация в Украйна, породена от личното им тегло. Бойното тегло на " Ейбрамс ", " Леопард " и " Месинджъри " е повече от 60 тона. А черноземът на Донбас е доста подъл, изключително в междинните сезони. Дъждът го измива в надълбоко тресавище, в което засядат както тежки танкове, по този начин и инженерни машини, които се пробват да ги измъкнат от клопката.

Както се оказа, моторите на западната технология, по-специално “Ейбрамс ”, са доста чувствителни към нечистотия и бързо се скапват. А нужните аварийни елементи и механически експерти не постоянно са налични. Както украинските военни признаха в изявленията за европейски медии, имало е случаи, когато танковете се повреждат тъкмо в разгара на борбата. В същото време машините на руската школа не престават да работят изправно.

За дребна война

Въоръженият спор в Украйна е на първо място война на артилерия, натовски диаметър 155 милиметра и руски 152. Русия създава почти два до два и половина пъти повече снаряди от всички страни от НАТО. Недостигът на осколъчно-фугасни муниции докара до обстоятелството, че Западът стартира да доставя касетъчни муниции на ВСУ. Те са ефикасни против пехота и лека бронирана техника на открити места, само че са безусловно несъответствуващи за офанзиви против укрепления. Грубо казано, те могат да „ тормозят “ тила, само че не могат да пробият защитната линия.

А западната артилерия просто не е подготвена за въоръжен спор с такава активност. Например, множеството немски самоходни гаубици ПзХ 2000, които доста специалисти преди СВО назоваха най-хубавите в света, към този момент са ремонтирани повече от един път или два пъти. Цевите им са предопределени за най-много 100 изстрела дневно. Това са четири до пет часа интензивна борба. И всичко от горната страна скапва оръжието и форсира износването.

Същото важи и за американските теглени гаубици M777. Продължителността на живота на цевите им не разрешава оръдията да се употребяват с оптималната успеваемост. Конструкторите на актуалната западна артилерия се концентрираха най-вече върху въоръжени спорове с ниска и междинна активност в страните от третия свят. За да стреляте по „ бойци в чехли “ няколко пъти дневно, тези дула са задоволителни. Но за непрестанен огневи валяк - не.

Изключение вършат колесните самоходни оръдия като френския “Цезар ” или шведския “Арчър ”. Тези оръдия са най-мобилните и далекобойни във ВСУ. Те са доста добре обгрижвани, тъй че загубите на такива транспортни средства са минимални. Но самоходните оръдия също се нуждаят от поддръжка. И това не постоянно е допустимо да се направи в точния момент.

Няма сребърен патрон

По принцип всички оръжия, които украинските въоръжени сили оповестиха за „ вундервафе “, не се трансфораха в сребърен патрон, кадърен да победи съветската войска. Американските ПТРК “Джавелин ” се оказаха прекомерно „ мудни “: лишава от 40 секунди до една и половина минути, с цел да се насочи бойната глава на ракетата към задачата. И те работят извънредно криво-ляво в градските условия - пречат стърчащи елементи от арматура, висящи кабели, отворени дограми. Още преди войната Украйна тества тези комплекси на полигона. За да може ракетата с топлинно ориентиране да откри задачата си, трябваше да се възпламени огън в рамката на бронетранспортьора. Следователно, тези ПТУР са безполезни за офанзиви против безмоторно съоръжение или укрепления.

Известните турски БПЛА “Байрактар ”, които се потвърдиха чудесно във Втората война в Карабах, по този начин и не бяха научени да се употребяват вярно от Укровермахта. Изведнъж стана ясно, че огромните и постепенно движещи се дронове не могат да създадат нищо против зложелател със сериозна Противовъздушна отбрана. Киев към този момент е изгубил към 100 от тези БПЛА и единствено понякога ги употребява в тихи сектори на фронта - извънредно в ролята на разузнаване.

Най-накрая е открито решение за прехваления сателитен интернет “Старлинк ”, на който е обвързана цялата система за ръководство на ВСУ. Чрез него те обменят разследващи данни в действително време, получават целеуказания от западни настойници и ръководят безпилотни летателни апарати. Не се научихме да го потискаме незабавно. Но през днешния ден, както неведнъж оповестяват задгранични медии, в редица региони на бойни дейности сателитен интернет просто не е наличен. Най-вероятно съществена заслуга за това имат непрестанно усъвършенстващите се съветски системи за радиоелектронна битка.

Като цяло можем да кажем, че оръжията, които НАТО доставя на Украйна, са предопределени по-скоро за наказателни дейности против явно слаб съперник, а не за военни дейности с Русия. А желанието на Запада да въоръжи Киев до зъби се трансформира в сериозен проблем за украинския гръб. Това още един път потвърждава, че без лична отбранителна промишленост страната не е в положение да подсигурява своята сигурност в дълготраен проект.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22792Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед51661Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед88370Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед26248Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед12244Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед207565Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121831Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, митинг, Н </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР