България води класацията за най-ниско заплащане в аутсорсинг сектора както

...
България води класацията за най-ниско заплащане в аутсорсинг сектора както
Коментари Харесай

България оглави класация за най-ниски заплати в аутсорсинг сектора

България води класацията за най-ниско възнаграждение в аутсорсинг бранша както за стартовите позиции, по този начин и за междинния и върховен мениджмънт. Това демонстрира настоящо изследване на рекрутмент организацията Grafton, част от един от водещите международни снабдители на услуги за развиването на пазара на труда Gi Group Holding.

Докладът показва относително изследване и разбор на заплатите в 432 организации, които Gi Group Holding обслужва като клиенти.

Според изследването междинното месечно заплащане в бранша у нас е 793 евро. За съпоставяне, в Румъния то е 1368 евро, в Чехия – 1730 евро, в Унгария – 1153 евро, в Естония – 1548 евро, в Латвия – 1277 евро, в Литва – 1590 евро, в Полша – 1583 евро, в Словакия – 1211 евро.

Дълги години точно евтиният труд бе измежду водещите преимущества на локалния пазар. Въпреки че с времето секторът се разви, профилира и специализира, изнесените данни за заплатите акцентират осезаема разлика – което води към въпроса дали страната се отърсила в действителност от облика си на атрактивна дестинация поради по-ниските хонорари.

На този декор обаче противостоят същинските евтините местоположения като Индия, където съгласно отчета междинната заплата в аутсорсинг бранша е едвам 190 евро. В Бразилия тя е по-висока – 448 евро, само че на общия декор това равнище ѝ отрежда място при пазарите със сравнителни евтина работна ръка. 

През последните години секторът на бизнес услугите (BSS) се трансформира в крайъгълен камък на световния стопански напредък и жизненоважен източник на благоприятни условия за претовареност. В световен мащаб той се прави оценка на над 1 трилион евро, като най-значими са BPO и ITO пазарите – надлежно аутсорсинг на бизнес процесите и аутсорсинг на осведомителните технологии.
Как наподобява аутсорсинг секторът в България
Делът за аутсорсинг на осведомителни технологии (ITO) е най-големият, съставляващ към 52% от промишлеността. Аутсорсингът на бизнес процеси (BPO) съставлява почти 45%, а научноизследователската и развойна активност (R&D) съставлява останалите 3% “, разяснява Ивелина Петкова, бизнес управител в Wyser България. 

По думите ѝ скорошният напредък на нови аутсорсинг компании се следи най-вече в секторите BPO и ITO, като подсегментът на центровете за споделени услуги (SSC) е най-динамичният.



През последните години българският аутсорсинг бранш претърпя бурно развиване, а пандемията му даде спомагателен подтик с помощта на повсеместната цифровизация на бизнеса. Според последния отчет на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST), позната по-рано като Българска аутсорсинг асоциация, през 2021 година локалната промишленост се прави оценка на 4.225 милиарда евро – при към 3.3 милиарда евро година по-рано.

Секторът последователно се трансформира в главен дирек на стопанската система, като през 2021 година образува 5.9% от годишния БВП (БВП) на страната. Прогнозата сочи, че към 2025 година относителният му дял в Брутният вътрешен продукт на България ще доближи 9%.
Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души
Според данните на AIBEST през 2021 година в бранша са работели към 89 хиляди души (б.р. – настоящият отчет на браншовата организация за 2022 година следва да излезе в околните месеци). Сега Grafton пресмята, че в бранша на бизнес услугите в България към този момент работят 102 000 души.

Българските софтуерни компании евентуално ще се съсредоточат върху основаването на повече стойност, като преминат от поддръжка и услуги към основаване на артикули, нововъведения, научни проучвания и развойна активност “, разяснява Ивелина Петкова.

„ Натискът върху разноските в бранша, който стартира през 2022 година, ще продължи и през 2023 година, което ще накара фирмите да се концентрират върху модели на работа, които икономисват разноски, и закъснение на наемането на чиновници. България може да се възползва от геополитическите събития в международен мащаб, като притегли компании от Китай, Индия и Азиатските райони. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР