България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на

...
България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: След десетилетието на хегемона ГЕРБ навлизаме във фаза на разпад

България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на съществуващите до този миг политически структури, градени в продължение на повече от десетилетие от хегемонната роля на ГЕРБ.

Това сподели в предаването „ Това е България “ на Радио " Фокус " политологът доцент Огнян Минчев.

Според него от процесите има две неприятни вести: този разпад върху управляемостта на страната има директни последици и на този стадий не ни демонстрира никакъв път към бъдеща консолидация, не ни демонстрира посока за пораждане на опция, която в обозримо бъдеще може да се консолидира и да обезпечи на България по-перспективно ръководство и по положително от сегашното бъдеще.

„ Тази фаза на политически разпад би могла да има две съществени направления на реализация. Първата посока е средносрочно задълбочаване на разпада, образуване на безредни болшинства, доста чести избори, доста чести държавни рецесии. Това е едната, най-неблагоприятната опция. Втората опция е, когато този разпад на процедура покаже своите дефицити в изискванията на тези рецесии, които претърпяваме, както рецесията с ковид, с пандемията, по този начин икономическата рецесия, психическата рецесия на хора, изтормозени от тези ограничавания на пандемията и така нататък, да имаме един откатен резултат, едно завръщане към ГЕРБ и към обновяване на някаква по-централна роля на ГЕРБ в политическия развой “, предвижда доцент Минчев.

Според него даже и това да се случи, това възвръщане на позиции от страна на ГЕРБ в един интервал след безреден разпад би било кратковременно възвръщане, кратковременно подсилване на ГЕРБ като политическа опция на хаоса, къса, мимолетна стабилизация към ГЕРБ, която ще отвори още веднъж посоката, вероятността за политическа смяна.

Огнян Минчев изрази вяра в обозримо бъдеще тази смяна да докара до шансове, до изгледи за нова опция и за нова консолидация на политическата сцена в България.

Всички обичат Слави и неговата партия „ ИТН “, тъй като те са единствената вяра за съставяне на държавно управление в 45-то Народно заседание, сподели още политологът.

Доц. Минчев изясни, че се следи истеризиране на напрежението в политическия живот и това съгласно него ще има резултат на бумеранг за основателите на това напрежение, което не е добре за работата на Народното събрание.

„ Всички обичат Слави дотолкоз, доколкото положителният резултат на Слави Трифонов и неговата партия „ ИТН “ е единствената вяра да се образува коалиция; партньорство, което от една страна да се опита да в профил ГЕРБ, а въпреки това да се опита да образува ръководство на страната. Така, че всички обичат Слави, тъй като всички се надяват Слави да се трансформира в център на сходна коалиция, която да сформира държавно управление, само че дали това ще стане, следва да забележим “, разяснява политологът.

По думите му, въпреки острите политически разногласия да са си на място в Народното събрание, предварителните отрицателни настройки, не носят изгода на политическите играчи. Според него ГЕРБ е политическата групировка, чиито позиции и решения са били неоспорими и нужни и това е натрупало негативи към тях. Това е повода и за създалата се необятна анти-ГЕРБ настройка.

Доц. Минчев назова „ загадка “ Политическа партия „ ИТН “, тъй като съгласно него самите те не са очаквали тази водеща роля в политическия живот на страната и мълчат. Според доцент Минчев следва да разберем дали това е по този начин, тъй като още не са подготвени за тази значима роля.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР