България целенасочено насърчава вноса на стари и амортизирани автомобили в

...
България целенасочено насърчава вноса на стари и амортизирани автомобили в
Коментари Харесай

Над 70% от колите у нас са над 15-годишни - ще станем моргата на Европа  

България целеустремено предизвиква вноса на остарели и амортизирани коли в страната и в случай че това продължава, тя ще се трансформира в една морга на Европа с доста нечисти градове. Това сподели Иван Ушев, член на УС и началник на секция " Товарни коли " в Асоциацията на автомобилните производители, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

През последните 30 години има построени над 500 сервизни центъра и шоурума, вложения за над 3 милиарда евро, планети директни и непреки налози от 7 милиарда евро, над 10 500 са заетите в фирмите, сподели Ушев. Според него пазарът на нови коли е на толкоз ниско равнище по отношение на другите пазари в Европа главното заради покупателната дарба. България към момента не е стигнала тези равнища на междинна работна заплата, която да подтиква българина да купува нови коли, а и липсва държавна политика, която да подтиква това.


През предходната година са доставени съвсем 54 000 автомобила, като върхът държи 2008 година, когато са импортирани към 60 000 автомобила. При тежкотоварните картината е по-различна. Рекодна беше предходната година - 2022 година с регистрирани над 3 500 товарни автомобила, сподели още събеседникът.

" Автомобилният парк в България сега наброява към 3, 7 млн. автомобила, като над 70% са над 15-годишни. В резултат на това България е водеща в няколко ранглисти, които са напълно отрицателни. Например в класациите за брой смъртни случаи, подбудени от нечист въздух (между 12 и 15 000), а огромните ни градове са на челните места по замърсяване на въздуха ", сподели Иван Ушев.

България се нуждае от дейна и модерна тактика, която да изведе страната на чиста и устойчива подвижност. Рамката в Европа, по отношение на подвижността е ясна - 2030 година производителите се задължават да понижат нездравословните си излъчвания с 50%. 2035 година влиза възбрана за произвеждане на коли, които емитират въглеродни излъчвания, а за тежкотоварните коли - 2040 година. Това ще рече, че ще се спре производството на мотори с вътрешно горене, като макар изключенията, за които се приказва, от ден на ден се предизвиква потреблението на електрически коли, уточни гостът.

" Истинските провокации пред бизнеса през днешния ден са първо - инфраструктурата, второ зарядните станции и трето - какъв брой дълго ще се зареждат тези акумулатори ", уточни Иван Ушев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР