България се стреми да постигне европейските стратегически цели, включително за

...
България се стреми да постигне европейските стратегически цели, включително за
Коментари Харесай

България работи по европейската цел за 5G градове, обяви Желязков

България се стреми да реализира европейските стратегически цели, в това число за 5G градове, разгласи транспортният министър Росен Желязков по време на полемиките за Европейския фонд за възобновяване и прехода към нововъведения, зелен дневен ред и цифрова промяна. Желязков подчертава, че петото потомство технологии ще сътвори нови благоприятни условия за отдалечено образование и работа, а 5G мрежите ще обезпечат сигурен достъп до облачно наличие, бизнес приложения, телемедицина.

Като една от значимите стъпки за обезпечаването на транспортна съгласуваност, министърът очерта построяването на сектори от Лъч 3 на метрото в София. Необходимите средства са 762,9 милиона лв. като 360 милиона лв. от тях са от Фонда за резистентност и възобновяване.

„ Друг значим план е обновяването на преносимия състав за градски и междуградски превоз „ Зелена мобилност”, който е на стойност 100 милиона лв.. Модернизацията на основни железопътни гарови комплекси като Мездра и Червен бряг и построяването на Интермодален терминал в Горна Оряховица, също ще допринесат за градското развиване “, сподели още министърът на превоза.

По думите му пандемията може да се преглежда и като опция, освен проблем. Според Желязков образец за това е, че за месец са били построени главните модули на здравно-информационна система, за която от толкоз години се приказва и която дава напълно различен метод към здравната система.

330 млн. лв. от Фонда за възобновяване ще бъдат ориентирани към финансиране на академични изследвания. В сферата на нововъведенията страната ни възнамерява промяна на потенциала на Българската академия на науките (БАН), с цел да бъде направена връзката сред нововъведенията и индустрията, разяснява Мартин Дановски, който е ръководител на Агенцията за нововъведенията. Приоритети за страната ни в дълготраен проект ще бъдат висшите образователни заведения, както и фокус към главното обучение. Страната ще насърчи и бизнесът да търси и влага в нововъведения, уточни още Дановски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР