България се намира в дъното на статистиката по повторно използвани

...
България се намира в дъното на статистиката по повторно използвани
Коментари Харесай

България използва само 2.9% рециклирани отпадъци

България се намира в дъното на статистиката по наново употребявани боклуци в Европейския съюз. С индикатор от 2,9% тя е много надалеч от междинното за Европейски Съюз равнище от 49,4%. Дори Румъния ни изпреварва, въпреки и минимално с 3,5%, съобщи БГНЕС.

Словения с каузи си от към 93% е надалеч над междинното за Европа равнище, както и Унгария с към 69 %. Хърватия, която има дял от към 56%, е малко над междинното равнище за страните от Европейски Съюз

Данните на Европейската статистическа работа са за 2018 година - последната, която беше статистически изцяло обработена.

През 2018 година страните от Европейския съюз са генерирали приблизително към 5,1 тона боклуци на глава от популацията. За България този индикатор е 18,5 тона на глава от популацията, а за Румъния - 10,4 тона.

Останалите три страни в района генерират по-малко боклуци на глава от популацията от междинното за Европа: Словения 4 тона, Унгария 1,9 и Хърватия 1,4 тона на глава от популацията. Делът на наново употребяваните боклуци в множеството страни в района отбелязва нарастване през 2018 година спрямо 2016 година

Експерти предвиждат, че данните за 2020 година ще бъдат разнообразни, защото наклонността към консуматорство е намаляла. Държавите би трябвало да подхващат избрани стъпки за поощряване на използването на рециклирани боклуци в подтекста на екологичните трендове и устрема към по-чиста природа.

На първо място в кръговата стопанска система би трябвало да бъде включен бизнес секторът. Държавата следва също по този начин да подтиква жителите, освен във връзка с маркетинга, само че и финансово, да избират повече за артикули, създадени от рециклирани материали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР