България се изкачва с 21 места в годишната класация на

...
България се изкачва с 21 места в годишната класация на
Коментари Харесай

България се изкачва с 21 места в класацията за медийна свобода. Защо?

България се изкачва с 21 места в годишната ранглиста на " Репортери без граници ", която излиза всяка година на 3 май - Деня на свободата на печата. Тази година България заема 91 позиция от общо 180 места. През 2021 страната бе на 112 място. Скокът обаче не се дължи на някакво сензационно възстановяване, а най-много на смяна в употребяваната методология на правене на класацията. Авторите акцентират, че тазгодишната ранглиста е несравнима с предходните.

Сърбия изпреварва България

Индексът се основава на оценка от 0 до 100 точки, като 100 е най-хубавият резултат. Норвегия, която за поредна година е отличник в класацията, има 92.65 точки. С най-лошия резултат е Северна Корея - 0 точки. България получава 59.12 точки. А оценката гласи: обстановката в страната е " проблематична ". През 2021 година медийната обстановка бе оценена като " доста тревожна ".

Северна Македония, Сърбия и Румъния застават преди България - надлежно на 57, 79 и 56 позиция. И Унгария изпреварва България, заемайки 85 място.

Ново държавно управление - нова вяра

В отчета на " Репортери без граници " се показва, че България, а и Молдова тази година изпъкват с помощта на промяната в ръководството и вярата, че тази смяна е " донесла възстановяване на ситуацията на публицистите, макар че олигарси към момента имат или управляват медии ".

Във визитката на България на уеб страницата на " Репортери без граници " се споделя: " Малко на брой компании имат огромна част от медиите в страната и дефинират публицистичната линия, съобразявайки се с водещи политици. " Там се показва още, че в доста случаи има неясноти към собствеността на медиите, както и че самостоятелните медии биват подлагани на тормоз посредством правосъдни шикани като данъчни процеси, каузи за клюка или ужасни санкции, а сериозните публицисти - посредством принуждение или мръсни акции. Особено рисково в България е за публицисти, които осведомят по тематиките корупция или заграбване на европейски средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР