България постига високо ниво на нови инвестиции, както чуждестранни, така

...
България постига високо ниво на нови инвестиции, както чуждестранни, така
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: България е перспективна дестинация

България реализира високо равнище на нови вложения, както задгранични, по този начин и вътрешни, макар интернационалната рецесия през последната година. Продължаваме да записваме непрекъснато възходящ интерес от страна на евентуални вложители, като единствено за миналата година сме сертифицирали по ЗНИ планове за над 1 милиарда лева Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който откри Международна видеоконференция „ България – новата топ ниършоринг дестинация “.

Събитието се провежда от Българска организация за вложения /БАИ/ и петнадесет Двустранни търговски и индустриални камари, под патронажа на Министерство на стопанската система за показване на България като нова „ ниършоринг " дестинация в международен мащаб.

Борисов посочи, че последните изследвания на работодателски и партньорски бизнес организации демонстрират, че 95 на 100 от непознатите компании, които към този момент са създали вложения в България, са подготвени да ги разширят. „ Пандемията провокира известно закъснение на капиталовите процеси в интернационален проект, само че тук резервираме позитивната наклонност на интерес към опциите за инвестиране”, сподели той.

По думите му България има най-либералните ограничения във връзка с бизнеса по време на пандемията, като по този начин е непокътнат един от факторите на стопански напредък – потреблението.Минисър Борисов добави, че България е в челните места в Европейския съюз по макроикономическа и финансова непоклатимост, изхождайки от индикатора държавен дълг, съотнесен към Брутният вътрешен продукт. Страната ни е преди всичко по кредитен рейтинг на Балканите.

„ Едни от най-важните фактори за прелест са опазване на най-ниските в Европейски Съюз данъчни ставки и оперативни разноски, а положителната подготовка на личния състав се прави оценка високо от задграничните вложители. Всичко това обрисува страната ни като перспективна дестинация за близко обмисляне, целяща пренасяне на бизнеса за компании, търсещи редуциране на веригите за доставка. Приемането ни през 2020 година в ERM II е още едно доказателство, че ще останем на картата на капиталовите процеси “, добави той.

Икономическият министър съобщи, че в последните години имаме повишаване на вложенията за софтуерно развиване в производства и услуги с висока добавена стойност и основаване на нови високопроизводителни работни места. „ Ниършорингът става все по-привлекателен и актуалната пандемична обстановка демонстрира, че има доста преимущества от съкращаването на веригите за доставка и вложенията в страни с непосредствен часови пояс, по-лесен достъп и всички преимущества на общия европейски пазар “, сподели Борисов.

Той акцентира, че България се нарежда доста съществено на картата на страните, които имат капацитет за развиване на автомобилната промишленост. „ Тук оперират над 270 компании, които създават съставни елементи и системи за водещите интернационалните автомобилни марки. Страната ни се трансформира и в желана дестинация за установяването на компании или откриването на аутсорсинг центрове на водещи компании в региона на високите технологии. Секторът на осведомителните и информационните технологии (ИКТ) също е измежду главните, които способстват със своя напредък за динамичността на брутната добавена стойност в икономиката”, сподели Борисов.

Министърът на стопанската система посочи още, че страната ни предлага доста капиталови тласъци, както и реформиране на професионалното обучение и образование и взаимоотношение сред висшите учебни заведения и бизнеса. „ В ход е и приемането на нов Закон за индустриалните паркове, чиято цел е да сътвори опция за създаване в съкратени периоди на модерни индустриални зони с цялата нужна за вложителите инфраструктура. Развиваме и софтуерни паркове за високотехнологични производства и нововъведения “, заяви той.

Участие в Конференцията взеха още зам.-министърът на стопанската система Стамен Янев, изп.директор на БАИ Десислава Трифонова, службите по търговско- икономическите въпроси към МИ, както и представители на бизнеса от Двустранните търговски и индустриални камари.По време на събитието бяха показани сполучливи образци на задгранични компании в страната ни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР