България отново е най-корумпираната държава в ЕС и региона на

...
България отново е най-корумпираната държава в ЕС и региона на
Коментари Харесай

България е на 106 място в света по корупция и на последно в ЕС

България още веднъж е най-корумпираната страна в Европейски Съюз и района на Източна Европа, съгласно годишния Глобален корупционен показател за 2019 година (CPI) на „ Transparency International “. Миналата година тя заемаше също последното място в класацията.

България обаче е на 106 място в света измежду 183 страни. В Европейски Съюз страната с минимум корупция е Дания. Тя се подрежда и преди всичко в международно отношение, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция. А най-корумпирана в света е Сомалия, следвана от Судан, Сирия и Йемен и Венецуела.

Докато точките, отредени на Дания за ограниченията за справяне с корупцията са 87 от общо 100 точки, то за България те са единствено 43. Румъния и Унгария са с една точка преди нас – 44.

22 страни означават резултати, доста по-добри сред 2012 и 2019 година, в това число Гърция, Гвиана и Естония. Оценката зна CPI спада доста в 21 страни, по-специално Канада, Никарагуа и Австралия.

За интервал от седем години Гърция се е изкачила напред с оценка от 12 точки повече спрямо 2012 година Италия също е постигнала прогрес за този интервал, като получава 11 точки повече за това.

„ И двете страни имат съответни усъвършенствания, като да вземем за пример законодателен прогрес в Италия с приемането на закони против корупцията и основаването на антикорупционни организации и в двете “, се споделя в отчета.

Той обаче продължава: „ Посткомунистическите европейски страни и държавите-членки на Европейски Съюз се надпреварват дейно за справяне с корупцията. Няколко страни, сред които Унгария, Полша и Румъния, са подхванали стъпки за възстановяване на правосъдната система, която отслабва способността им за гонене случаите на корупция на високо равнище. В Чехия (56), неотдавнашните кавги, свързани с премиера и неговите старания за приемане на обществени пари посредством европейски дотации за неговата компания акцентира стряскаща липса на политическа целокупност.

Скандалите в някои европейски страни също показват незадоволително равнище на бистрота в политическото финансиране на акции. Въпроси на спор на ползи, корист с държавни запаси за изборни цели, незадоволителна бистрота на дадена политическа партия и финансиране на акции и липса на самостоятелност на медиите са преобладаващи и би трябвало да имат приоритет както за националните държавни управления, по този начин и за Европейски Съюз “.

Правителствата на Канада, Франция, Англия и Съединените щати са станали по-корумпирани в очите на специалистите и бизнес ръководителите, съставили отчета. Съединени американски щати генерират най-нисък резултат от 8 години.

“Разочарованието от корупцията в държавните управления и неналичието на доверие в институциите приказва за нуждата от по-голяма политическа целокупност ”, съобщи ръководителят на „ Transparency International “ Делия Ферейра Рубио.

Индексът за справяне с корупцията (CPI) на основания в Берлин институт класира страните по възприемани равнища на корупция в държавните управления и държавните институции по канара от 0 до 100, като нулата демонстрира мощно подкупен обществен бранш.

“Правителствата би трябвало незабавно да се оправят с корумпиращата роля на огромните пари във финансирането на политическите партии и неоправданото въздействие, което тя оказва върху политическите ни системи ”, сподели Рубио. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР