България няма да въвежда 15% корпоративен данък, данъкът остава 10%.

...
България няма да въвежда 15% корпоративен данък, данъкът остава 10%.
Коментари Харесай

България няма да налага 15% данък за фирмите

България няма да вкарва 15% корпоративен налог, данъкът остава 10%. Това разгласи министърът на финансите Асен Василев на ексклузивен брифинг във връзка оповестеното по-рано през днешния ден на конференция на ГЕРБ.

Той дефинира като " злонамерени " и " целенасочени неистини " изказванията на ГЕРБ, че България тихомълком се е съгласила с предлагането на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Г-20 да се уеднакви ставката за налог облага във всички страни в размер на 15%. Служебното държавно управление е подкрепило самодейността да се вкара най-малък световен корпоративен налог, който няма да засегне българските компании, а най-много

На конференция през днешния ден ГЕРБ попита кой позволи корпоративният налог у нас да се вдигне до 15%. Според партията на Бойко Борисов това лишава страната ни от конкурентно преимущество и ще коства на българския бизнес 1,2 милиарда евро поради повишението на налога. Томислав Дончев упрекна служебното държавно управление, че се държи като определено от парламент с небосвод най-малко два мандата.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Финансовите министри на страните от Г-7 реализираха споразуме...

" Минималната данъчна ставка от 15% ще важи вероятно в бъдеще единствено за транснационални цифрови компании с обороти над 20 милиарда евро като Гугъл и Amazon, както и за интернационалните компании, които работят допълнително от една страна, и имат обороти над 750 млн. евро, при изискване, че нямат солидно наличие в страната, където новата ставка би трябвало да бъде наложена. Нито една българска компания няма да бъде облагана с 15% у нас, даже и да има обороти над 750 млн. евро. Т.е. оставаме на 10% налог ", изясни министър Василев.

Все отново Василев уточни, че у нас сходна смяна би засегнала няколко мултинационални компании, като да вземем за пример комерсиалните вериги. Предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз не се отнася за финансови компании като банки.

Той разясни, че диалози за единна корпоративна данъчна ставка се водят от повече от 4 години, като концепцията е да се прекрати избягването на налози от интернационалните компании, които оперират в разнообразни страни. " Този развой ще продължи още най-малко 4 години, тъй като би трябвало да се вземе решение от Европейската комисия, да се одобряват евродирективи ", съобщи още Василев.

Що се отнася до единната данъчна основа, за която в границите на Европейски Съюз също се водят диалози, служебният финансов министър напомни, че те текат от 15 години и че България е изрично срещу и ще продължи да бъде срещу.

. Три европейски страни са срещу него - Ирландия, Естония и Унгария.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР