България няма да плати нищо на руската компания Лукойл“ за

...
България няма да плати нищо на руската компания Лукойл“ за
Коментари Харесай

България се запъна – няма да плаща на „Лукойл“ за отрязания терминал „Росенец“

България няма да заплати нищо на съветската компания „ Лукойл “ за предварителното преустановяване на концесионния контракт за пристанище „ Росенец “. Това сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков в изявление за Mediapool ден преди да се запознае на място в Бургас с процеса по предаването на терминала за ръководство на страната.

По думите му процесът върви по график, като прецизно се съблюдават заложените периоди в закона. Той беше признат от Народното събрание експресно преди лятната почивка на депутатите.

На 11 август Министерският съвет взе решение концесионният контракт сред страната и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ да бъде преустановен, считано от 15 август. Веднага е проведена работна група, в която вземат участие представители на страната и на концесионера. Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) има за задача да провежда предаването и приемането на терминала в период от 30 дни, сподели Гвоздейков.

Той напомни, че Изпълнителна организация „ Морска администрация “ към този момент е издала заповед за изтриване на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ от регистъра на пристанищните оператори. Отнето е и удостоверението за експлоатационна валидност на пристанището.

Сега държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ кандидатства пред „ Морска администрация “ за издаване на уверение за експлоатационна валидност на терминал „ Росенец “.

Министър Гвоздейков сподели, че е имал среща с управлението на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ още преди решението на Министерски съвет. По думите му диалозите са минали на положително равнище. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на Народното събрание, само че са изразили претекстове, че решението е незаконосъобразно и не дава отговор на европейския регламента.

“Има точни и ясни доказателства, че „ Лукойл Нефтохим Бургас “, като компания, се ръководи косвено от Русия. Няма по какъв начин да желаят обезщетение за предварителното преустановяване на концесията, тъй като в европейския правилник ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него вложения в терминала досега “, разяснява Гвоздейков.

Реклама

Законът за прекратяването на концесията на пристанище „ Росенец “ беше оспорен от президента Румен Радев пред Конституционният съд.

Според Георги Гвоздейков законът е напълно съгласуван с европейския правилник. „ Затова не виждам какво по друго може да отсъди Конституционният съд от това, което е взел като решение Народното събрание. Очаквам съдът да удостовери решението на Народното събрание “, сподели Гвоздейков.

Той посочи, че няма решение на Министерския съвет дали да се приключи предварително дерогацията за вноса на съветски петрол. Съветът за сигурност към държавното управление не е обсъждал този въпрос, а е направил разбор на обстановката, в случай че това се случи.

С оперирането на пристанищния терминал „ Росенец “ на процедура България поема ръководството му посредством държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “. Контролът по доставките ще бъде прецизно наблюдаван взаимно благодарение на организация „ Митници “ и Гранична полиция, сподели Гвоздейков.

От терминала суровината ще отива към складовата база, която е благосъстоятелност на „ Лукойл “.

„ Поради тази причина ще има съглашение за взаимна работа със притежателя „ Лукойл Нефтохим “, тъй като ние би трябвало да потвърдим пред Изпълнителна организация „ Морска администрация “, че суровината ще бъде складирана според условията за пристанищните терминали “, изясни процедурата Гвоздейков.

Той не се ангажира с прогноза дали приходите от акцизи и налози ще се усилят, откакто страната поеме контрола над оператора.

Транспортният министър означи обаче, че към момента има подозрения към работата на актуалното управление на държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и търси решение за смени в управлението му.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР