България не прави отстъпление по отношение на позицията си за

...
България не прави отстъпление по отношение на позицията си за
Коментари Харесай

Генчовска: Протоколът с РСМ ще бъде представен, след като с него бъде запозната Европа

България не прави оттегляне във връзка с позицията си за езика на районен съд Македония. Това съобщи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на нарочна конференция, откакто дружно с сътрудника ѝ Буяр Османи подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и другарство с районен съд Македония.

Текстът на протокола ще бъде показан пред българската общност, откакто с него бъде осведомена Европа, съобщи Генчовска.

" Предстои съвещание на Комитета на непрекъснатите представители в понеделник, оповестяване на писмена процедура малко по-късно. Някъде към вторник ще имаме информация дали този целия Пакет – Преговорна рамка, изводи и Протокола - към този момент са факт и ще ви представим всики документи ", уточни още Генчовска в отговор по кое време ще може да се прочетат те.

Оттук нататък зависи само от Северна Македония по кое време страната ще се причисли към Европейски Съюз и какъв брой време ще се проточи преговорния развой, посочи Генчовска.

" Протоколът съдържа извънредно амбизциозни ограничения, които на процедура имат за цел да решат доста от отворените въпроси. Това не е документ единствено по себе си, а интегрална част от пакета на така наречен " Френско предложение ". Оттук насетне продължаваме работата на равнище " специалисти " с сътрудниците от РСМ. "

Генчовска посочи, че България не прави оттегляне във връзка с позицията си за езика, поради това че договарянията с Европейски Съюз ще се превеждат на формалния език на РСМ.

" България не прави оттегляне във връзка с позицията си за формалния език на РСМ. Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание, съгласно което България не признава този език. В подтекста на останалите 26 членки, обаче, това е по-специфично - те имат свои позиции и ние по никакъв метод не можем да ги задължим да одобряват нашата позиция. Българската позиция обаче е обезпечена в цялата преговорна рамка ", сподели Генчовска.

" Важно е, че оттук насетне нито един документ, който в развой на присъединението на РСМ към Европейски Съюз не може да се приема като признание на България на съществуването на тъй наречените македонски език. И това е ясно разказано в едностранна Декларация, която България ще показа в понеделник по време на Комитета на непрекъснатите представители ". Тази декларация ще бъде показана и в идващите стъпки на европейско равнище и ще бъде привета от Съвета, акцентираха от екипа на външно министерство.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха по-рано протокола от Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие. В него ще са записани нови задължения, свързани с решение на историческите разногласия сред двете страни - както и периоди, в границите на които да се изпълнят. А Брюксел ще следи дали Скопие извършва записаните задължения.От темпото и скоростта, с които ги извършва ще зависи и напредъкът на югозападната ни съседка към еврочленство.

" В протокола, който през днешния ден е подписан, има съответни периоди ", сподели Генчовска пред медиите. По думите ѝ - като част от Преговорната рамка, там има механизъм да се наблюдава неговото осъществяване и този механизъм ангажира другите страни-членки да наблюдават за това осъществяване.

Експертните екипи в двете външни инистерства ще продължат работа по техническите и другите параметри. „ Така че ще имат нашата поддръжка. Надявам се на взаимност от тяхна страна тази поддръжка да бъде пожелана в последна сметка”, акцентира външният министър в оставка.

„ При насрочване на дата за първата Междуправителствена конференция от Чешкото председателство на процедура РСМ ще има тъй наречените политическа междуправителствена конференция, след което тя би трябвало да започва – при съществуването на нужна политическа воля, процедурата за смяна на Конституцията на страната за включване на българите в Конституцията. И откакто свърши този развой, ще има втора същинска междуправителствена конференция, след която ще стартира действително пореговорният развой. Този интервал зависи от управляващите на РСМ – може да е 3 месеца, както беше с смяната на името на страната, може да продължи и две години ", уточни Генчовска.

Тя бе безапелационна, че няма смяна в тъй наречените френско предложение.

По думите й идващите стъпки би трябвало да доведат до вписването на българите в Конституцията на РСМ. Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата.

Реалните договаряния с Албания ще стартират незабавно след първата междуправителствена конференция.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР