България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не

...
България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не
Коментари Харесай

Експерт бие тревога след ада в Хърватия: Ще ни удари някое земетресение, а ние...

България не обръща внимание на казуса със земетресенията и не е готова. Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от капиталовото планиране.

„ Ще ни удари някое земетресение, въртят се към нас “, предизвести той.

Нямаме авансово готови екипи, които в този момент да заминат на помощ в Хърватия, изясни инж. Куманов. „ В България трябваше да има екипи от готови и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. Нямаме подготвени екипи сега. Такива се образуват с обявления на Камарата на инженерите. “

„ Брахме заплашителен позор в Албания “, описа Димитър Куманов. „ В Албания бяхме като бедните родственици “, добави той и даде образец с оборудването на турските и македонските екипи. „ Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка. “ Преимущество на нашите експерти бил по-големият опит.

„ Спасителните екипи, доста ясно се видя в Албания, е извънредно желателно да имат по един специалист, който е конструктор на здания и схваща от развалени здания “, добави експертът. Това лице по думите ми може да поучава къде да се рови, кой детайл след кой би трябвало да се отстранява, с цел да не се провокира в допълнение сриване.

Във всички прилежащи страни има сеизмични центрове със особено оборудвани платформи за симулации, уточни още инж. Димитър Куманов. Според него 25 милиона са нужни за оборудването на подобен център у нас, който сега е единствено „ на хартия “.

Правила, указания, процедури за реакция при трусове - още от земетресението в Перник камарата упорства за това, само че то не се случва, посочи Куманов.

Обучението на доброволците съгласно Куманов следва да включва и „ психическа подготовка да се срещат с човешките нещастия “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР