България Махат забраната за продажба на земя на чужденци Промяната

...
България Махат забраната за продажба на земя на чужденци Промяната
Коментари Харесай

Махат забраната за продажба на земя на чужденци

България Махат възбраната за продажба на земя на чужденци Промяната се постанова поради заведена процедура по отношение на несъгласие с текстове на Договора за действие на Европейски Съюз  Николай Киров 21 ноември 2019, 09:38  Махат възбраната за продажба на земя на чужденци Източник: iStock/Getty Images
тпада мораториумът за продажба на аграрни земи на чужденци. Това ще стане от януари следващата година с промени в Закона за земеделските земи. Те бяха оповестени при започване на месеца за публично разискване.

Забраната за продажба на аграрни земи на чужденци бе наложена през 2014 година Мотивите за недоволството тогава бяха, че в България може да се изкупят всеобщо аграрни имоти от чужденци, след което те да се заселят и да трансформират етническия състав на българската страна. Тогава, след месеци всеобщи митинги, Народното събрание взе решение да наложи мораториум върху продажбата.

2 лева на квадрат до София - по какъв начин се вършат оценките

Решението за възбрана на продажбата на ниви на чужденци бе взето от Народното събрание на 22 октомври 2013 година До него се стигна, откакто от Българска социалистическа партия, Атака и ГЕРБ гласоподаваха дружно, единствено Движение за права и свободи единомислещо гласоподава срещу решението. След като по тематиката се развихри скандал, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов смени позицията си и разгласи, че по време на гласуването партията му е била подвластна на "общата полуда ". Три месеца по-късно – през януари 2014 година Конституционният съд разгласи, че решението на Народното събрание да удължи мораториума върху продажбата на земя за чужденци и след 2014 година е противоконституционно.

По същото време депутатите взеха решение българска земеделска земя да могат да купуват единствено жители на други страни, които са обитавали най-малко 5 години в страната ни.

През 2017 година министерството на земеделието направи нов опит да предложи за обществено разискване промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, които предвиждаха тази така наречен уседналост да отпадне. Причината е, че тя нарушава Договора за действието на Европейския съюз, който дава независимост на жителите на съюза да се откриват, в която и да е друга държава-членка, да основават предприятия, да трансферират капитали.

Хора в Монтанско: Крадат ни земите по законов път

Заради ограничаването в българския закон Европейската комисия стартира наказателна процедура против България. Страната ни е застрашена да заплати еднократна глоба в размер на 839 хиляди евро и за всеки ден безучастие по 660 евро от структурните фондове, с които се подкрепят земеделските производители.

От претекстовете на вносителите на измененията в настоящия закон излиза наяве, че смяната се постанова поради заведена процедура по отношение на несъгласие с текстове на Договора за действие на Европейски Съюз.

В оферти законопроект категорично се показва, че непознати страни не могат да имат право на благосъстоятелност върху аграрни земи. Политическите партии и организации, придвижвания и обединения с политически цели също не могат да имат ниви.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР