Европейския съд за правата на човека в Страсбург осъди България

...
Европейския съд за правата на човека в Страсбург осъди България
Коментари Харесай

Страсбург осъди страната ни заради дела за конфискация

Европейския съд за правата на индивида в Страсбург осъди България поради първия ѝ закон за лишаване на нелегално имущество. Причината е, че управляващите не са потвърдили връзка сред отнетото имущество и закононарушенията, за които са били наказани лицата, от които е иззето имуществото. За това против България са подадени 5 обособени тъжби, които съдът в Страсбург е обединил в едно дело. Делото визира освен производствата по конфискация, само че и несъразмерни правосъдни такси, които хората настояват, че е трябвало да платят в тези производства, оповестява " СЕГА ".

Съдиите установяват нарушавания и присъждат неголеми компенсации за имуществени и и морални вреди, както и разноските за юрист, направени от жалбоподателите - общо 50 892 евро. Сред жалбоподателите има известни имена. Като да вземем за пример Атанас Мъндев от клуб " 777 ", или Петър Главчев, бащата на рапъра Ванко 1. След присъдата за сводничество от Главчев беше иззет 7-етаж хотел в Пловдив. Сградата и досега се употребява от общината в Пловдив. А Главчев по този начин и не заплати държавната такса от 32 420 лв., а през април 2022 година дългът е отписан от Националната организация за приходите като погасен по отминалост. От Мъндев пък Национална агенция за приходите съумява да вземе 642 лева, преди дългът да бъде погасен по отминалост през 2022 година

Сега делата за конфискация би трябвало да бъдат обновени и антикорупционната комисия да опита да потвърди в съда, че има връзка сред закононарушенията, за които са наказани жалбоподателите, и иззетото им към този момент имущество. Ако делата за корупция паднат при новото разглеждане в съда, то тогава хората ще могат да потърсят обезщетение в България - по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ). Едва по-късно още веднъж биха могли да се насочат към Страсбург. Това обаче може да значи и още десетина години каузи.

" Европейският съд за правата на индивида въобще не разяснява това изменение в ЗОДОВ от ноември, съгласно което към този момент не може да се търси отговорност от предходните комисии, които се занимаваха с конфискация, и не е ясно против кого могат да се предявяват тези искове. Това безмълвие на Страсбург е изненадващо и възмутително ", разяснява пред " Сега " Михаил Екимджиев, който е един от юристите по тези каузи. Той има поради законодателния гаф на отиващото си Народно заседание, изработен с приемането на новия Закона за противопоставяне на корупцията. От 6 октомври 2023 година, когато влезе в действие новият Закон за противопоставяне на корупцията, в България към този момент няма вътрешен механизъм за обезщетяване на вредите от противозаконна конфискация. Министерството на правораздаването се зае да оправи този величествен пропуск със задна дата, само че с разпадането на сглобката казусът остана неуреден.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР