България, която по традиция се възприема на опашката в ЕС

...
България, която по традиция се възприема на опашката в ЕС
Коментари Харесай

Концентрация на пазара със зареждане на коли на ток

България, която по традиция се възприема на опашката в Европейски Съюз по всевъзможни ранглисти и изключително що се отнася до нововъведения, има с какво да се похвали - делът на бързите зарядни станции по отношение на общия им брой у нас изпреварва средноевропейските равнища. Според разбор на Асоциацията на европейските автомобилни производители в Европейски Съюз не повече от 15% от конфигурираните станции са бързи. Данните за България сочат, че процентът е близо 30. За бързи се одобряват тези, които имат мощ над 50 киловата.

Зapяднитe cтaнции у нас вeчe ca 1021, ситуирани на 750 места съгласно данни на профилирани уеб сайтове. Бройката им се е нараснала със 75 в cpaвнeниe c края на предходната година. Към момента у нас

има най-малко 2 станции на всеки 100 км пътища и може да се каже, че те са задоволителни, само че не поради мощно развитата им инфраструктура, а заради дребния брой коли на ток - към 7000. Но като % в България колите на ток се усилват относително бързо - за предходната година продадените бройки са с 50% повече. За множеството продажби една от главните аргументи е и развиването на технологиите за батериите, което усили пробега с едно зареждане. Ако през 2011 година той е бил приблизително 138 км, в този момент към този момент се е вдигнал до 349 км.

Пoчти пoлoвинaтa oт бързите зарядни станции ca paзпoлoжeни във и към три огромни града - Coфия, Плoвдив и Бypгac, кaтo нaй-мнoгo ca в cтoлицaтa.

Бройката у нас не е изчерпателна, тъй като към момента няма регулация и правила за правенето на указател, както това бе направено за бензиностанциите. Това обаче не пречи бизнесът да се развива относително бързо. Първата станция у нас се появява преди 11 години. Сега на този пазар има 15 играчи, само че той е доминиран от две компании. (Виж инфографиката).

Най-голямата е Eldrive и е част от холдинга, чийто главен притежател е предприемачът и издател Иво Прокопиев. Фирмата е учредена през 2018 година, в този момент държи почти 35% от бизнеса със зарядни станции, в борда на шефовете прави усещане името на някогашния подуправител на Българска народна банка Мартин Заимов.

Според последния обществено наличен финансов доклад на компанията бизнесът със зареждане на коли с ток към момента е губещ.

За 2021 година приходите са 704 000 лв., разноските обаче надвишават 1 млн. лева и това води до загуба от 334 000 лв.. През 2020 година приходите са били 388 хиляди, разноските - над 700 хиляди лева, а загубата е била 407 000 лева Eldrive е получила европейско финансиране от 1,751 млн. лв. за пазаруването на зарядни станции. Още близо 1 млн. лева са отпуснати от “Соларпро холдинг ”, който е компанията майка. В доклада е посочено, че насъбраните загуби се дължат на вложенията в мрежата, като упованията са финансовите индикатори да се усъвършенстват.

Най-големият съперник на Eldrive е компания Fines Charging с близо 10% дял. Зад тази мрежа стои компанията “Финес-2 ” от Димитровград, която се занимава с преправка на месо. От финансовия доклад излиза наяве, че тя е една от огромните в този бизнес с доходи от над 26 млн. лв. и облага от близо 6,5 млн. за 2021 година Колко от тези пари идват от зареждането на коли с ток, не е ясно, защото няма разграничаване на паричните потоци.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР