България избра най-лесния път за настаняване на бежанците от Украйна,

...
България избра най-лесния път за настаняване на бежанците от Украйна,
Коментари Харесай

Елена Йончева: България избра най-рисковият път за бежанците от Украйна

България избра най-лесния път за настаняване на бежанците от Украйна, на пръв взор той изглеждаше печеливш и за хотелиерите, само че се оказа и най-рисковият. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Кой приказва “ на Дарик радио, оповестиха от пресофиса на партията.

Приемането на бягащите от войната в 4- и 5-звездни хотели за 90 дни, не е стабилно решение в дълготраен проект. Никъде в Европа не постъпиха по този начин, уточни Йончева. Тя напомни, че Европейски Съюз отпуска средства както за настаняване, по този начин и за интеграция на бежанците от Украйна. България трябваше да избере кое е приоритет – намиране на устойчиви решения, подкрепяне на хотелиерите или на украинците, сподели още евродепутатът. Елена Йончева прикани за по-системни старания от страна на ръководещите, по-добра, въпреки и по-сложна организация, както и да се употребяват сполучливите европейски практики.

В множеството европейски страни локалните управляващи са включени в процеса, като за настаняването се употребяват както общински жилища, по този начин и частни домове. Европейското финансиране може да се насочи към възобновяване на част от общинските здания, само че също и за интеграция на бежанците – езикови курсове, достъп до пазара на труда, обезпечаване на детски градини и учебни заведения, протекция на децата, здравна помощ и други, уточни тя.

Попитана за напън от страна на Европейския съюз към България, с цел да стартира евроинтеграцията на Република Северна Македония, евродепутатът разяснява, че българските причини мъчно стигат до Брюксел. Скептична съм към желанието на френския президент Еманюел Макрон да посредничи в връзките и да бъде поръчител за сключване на двустранно съглашение. България и Северна Македония имат контракт, който Скопие не извършва, разяснява Елена Йончева.

България би трябвало да вдигне ветото за започването на процедурата по присъединението на Северна Македония, само че единствено откакто Скопие извърши контракта за добросъседство, безапелационна беше Елена Йончева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР