България и Полша са от „една черга” и имат обща

...
България и Полша са от „една черга” и имат обща
Коментари Харесай

Борисов: С Полша сме от една черга, заедно ще браним мините и ТЕЦ-овете

България и Полша са от „ една черга” и имат обща позиция по доста тематики, в това число желаят „ да спасят” своята минна промишленост и ТЕЦ-ове.

Това стана ясно през днешния ден след взаимни изказвания на българският министър председател Бойко Борисов и полската му сътрудник Беата Шидло. Тя е на посещаване у нас, в границите на което беседва с Борисов в Министерски съвет. После двамата откриха Българо-полски бизнес конгрес в „ София Тех Парк”.

Ангела Меркел: Благодаря на България за опазването на границата с Турция

Съдът на Европейски Съюз отхвърли жалбата на Унгария против квотното систематизиране на бежанци

Борисов и Шидло показаха единодушие по няколко основни тематики. Една от тях е възможното ни участие в Шенген. Полският министър председател похвали страната ни за отбраната на външната граница на Европейски Съюз и съобщи, че сме

изцяло готови за влизане в зоната за свободно придвижване на хора и артикули.

„ Смятаме, че някои страни се пробват да разделят Европа, с цел да защитят своите ползи, а съгласно нас най-важното е единството”, съобщи Беата Шидло. Към този миг несъгласни с приемането на България и Румъния в Шенген са Германия и Холандия.

Правителствените ръководители на Полша и България също по този начин са срещу така наречен Европейски съюз на „ две скорости”, при който разнообразни правила и привилегии да важат за обособените страни-членки според от икономическото и публичното им развиване.

„ Двете страни считат, че единността е основа за бъдещето на Европейски Съюз. За нас е значимо да бъдем дружно - имаме общи тематики като инфраструктурата, обществената политика и несъмнено сигурността”, съобщи Шидло.

„ Категорични сме, че където сме се забавили, са нужни повече старания, само че Европа би трябвало да остане единна и всички ние да се усещаме равнопоставени членове на ЕС”, съгласи се Борисов.

Трето единодушие е обвързвано с потреблението на твърди горива.

Обръщам се и към служащите и миньорите в Стара Загора с цел да им кажа, че обсъдихме тематиката на минната промишленост и на ТЕЦ-овете, и ще се опитаме да ги спасим” ,

съобщи Борисов.

Така той за следващ път затвърди позицията на страната ни, която евентуално ще търси отстъпки от Европейски Съюз във връзка с уговорките, свързани с битката с световното стопляне. Изгарянето на въглища се счита за главен източник на парниковите газове в атмосферата.

Поради това и Парижкото съглашение за климата задължава подписалите го страни точно да се насочат към последователно понижаване на потреблението на твърди горива в енергийния бранш. С оглед на вероятните неподходящи стопански и демографски последствия от всичко това, България и Полша очевидно ще се опитат да смекчат бъдещи климатичните регулации.

„ С доста такт, с диалози и с взаимни взаимни отстъпки при диалозите си сътрудниците от Западна Европа обясняваме, че страните от Балканите се нуждаят от късмет за интеграция, другояче жителите им ще отидат при тях. Ако младежите нямат вероятност, те ще отидат в други страни. Рецептата е присъединение, свързване, туризъм, просвета и бизнес. Ние с Полша сме минали по този път”, съобщи Борисов.

„ България и Полша могат да се похвалят с доста положителни достижения в стопанската система. Двете страни ще се поддържат по казуса на минното дело и на енергетиката, тъй като имаме и проекти за реформи”, съобщи Шидло.

Нейната аудиенция идва в интервал на продължаваща рецесия в връзките сред държавното управление й и Европейската комисия. Брюксел заплашва Варшава с разнообразни процедури и наказания поради политиката на ръководещите, която съгласно разнообразни отзиви е властническа, ориентирана против свободата на словото, правовия ред и разделянето на управляващите.

Наред с другите страни от Вишеградската четворка, Полша е и огромен съперник на наложителния банкет и интеграция на бежанци.

Може би най-голямо единение Борисов и Шидло демонстрираха по отношение на потребността от развиване на икономическите връзки сред двете страни.

На откриването на бизнесфорума министър председателят направи реклама на България пред 15 полски компании, интересуващи се от вложения у нас.

Като преимущества Борисов посочи 10% плосък налог, 20% Данък добавена стойност, нулева инфлация и постоянен лев, привързан с валутен ръб. Той се похвали, че българската стопанска система сега бележи растеж от 3,6 на 100, като се надява до края на годината да доближи 4 на 100.

"България и Полша "са от една рогозка ". "Минали сме през Варшавски контракт и Съвет за икономическа взаимопомощ. Взели сме си поуките. Няма друга опция с изключение на Европейски Съюз. Единството, солидарността и разбирателството е най-хубавият път ", безапелационен бе Борисов пред възможните вложители.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР