България е стратегически партньор и сътрудник на Съединените щати, като

...
България е стратегически партньор и сътрудник на Съединените щати, като
Коментари Харесай

Новият американски посланик ни похвали за напредъка в енергетиката

България е стратегически сътрудник и помощник на Съединените щати, като двете страни работят ръка за ръка по стратегически въпроси в области като сигурност и енергетика. Това съобщи новият дипломат на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен в първото си обществено изказване след делегирането му у нас в границите на бизнес закуска, проведена от Американската комерсиална камара в България.

Двустранният стокообмен сред България и Съединени американски щати продължава да пораства и през миналата година, а и като цяло се вижда и повишаване на цялостния експорт на България, посочи дипломатът. " Бих желал в границите на мандата си да развия това икономическо партньорство. "

Кенет Мертен се спря особено на бранш Енергетика: " Бих желал да похваля направеното от България в областта на енергетиката в интервала, в който трябваше да се приспособява в комплицираната обстановка на енергийния пазар поради нашествието на Русия в Украйна и потреблението на газовите доставки като оръжие. България се концентрира върху диверсифицирането на енергийните си източници и реализира особени триумфи. България получи и първата си доставка от американски снабдител на полутечен природен газ, като това се случи с помощта на дълготрайното съглашение с Турция. "

Освен това - посланикът приветства и решението на предходното 48-о Народно заседание да се развиват нуклеарните мощности и в конкретика - нови два блока в Козлодуй, употребяващи американските реактори AP-1000.

От основно значение за икономическото и обществено развиване на България е приемането на еврото, уточни още Мертен. " Това ще помогне за по-пълноценната интеграция на България в Европейски Съюз. Вече сме казвали, че приемането на еврото е един натурален и логически развой и би подобрило конкурентоспособността и ще помогне на потребителите, ще се понижат лихвените проценти, ще бъдат по-стабилни и ниски цените. "

По традиция представителят на Съединени американски щати не пропусна да спомене и тематиката с върховенството на закона и битката с корупцията. " Инвеститорите имат интерес към страни, които оферират равни закони и бързо и заслужено правораздаване. Американската комерсиална камара е в първите редици в битката за господство на закона и няма по какъв начин да не ви поддържа в това. Целта следва да е основаване на по-привлекателна среда за интернационалните вложители. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР