България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на

...
България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на
Коментари Харесай

ЕК: В България се надува нов имотен балон

България е измежду европейските страни с обезпокоително надценен пазар на недвижимите парцели. Цените на жилищата у нас порастват с едни от най-ускорените темпове през последните 2 години в Европа, което е тревожно на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и семействата.
Това предизвестява Европейската комисия в последния си отчет за страните с несъразмерни макроикономически несъответствия.
За пръв път Еврокомисията предизвестява за притеснителен растеж на цените на парцелите у нас . За зараждането на нов заможен балон наскоро сигнализираха и наши специалисти. По данни на Евростат през втората половина на 2016 година цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени растежи бяха регистрирани преди 10 години, след което се стигна до срутва на имотния пазар от 2008 - 2009 година
Засега не се сбъдва прогнозата на брокерите, че през тази година ще има усмиряване на пазара. Най-отчетлива е наклонността на повишаване на цените на жилищата в София, само че парцелите нарастват също и в Пловдив, Бургас, Варна. В столицата междинното равнище е към 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените доближават 1500 - 3000 евро. Дори и за нови планове, които са на фаза ров, към този момент има предложения за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в избрани региони.
Подобни цени са извънредно рискови, тъй като се прекрачва рационалният период за погашение на инвестицията, споделят финансисти. А информацията за огромен брой покупко-продажби и в това време огромен брой празни жилища демонстрира, че доста парцели се купуват точно с капиталова цел - за отдаване чартърен или следваща продажба. Причината за това държание са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни заеми, които към този момент доближават приблизително 4.2 - 4.5%. В същото време поради съвсем нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е разумно закупуването на жилище да се счита за отбрана на спестяванията. Наскоро организации за недвижими парцели оповестиха да вземем за пример, че българите към този момент сполучливо конкурират руснаците по придобиване на ваканционни парцели, като най-търсени са жилища от 60 - 70 кв. м при цени от 600 - 700 евро на квадрат, написа Сега.
Експерти в сектора предвиждат цените на имотния пазар да доближат равновесие до година-две. Това важи и за цените на офис площите, които сега вървят нагоре поради голямото търсене от фирмите за изнесени бизнес услуги. Според строителни компании обаче вероятността при такива високи цени планове на зелено да не могат да бъдат осъществени става все по-голяма. Това от своя страна поражда заплаха от нов гърмеж на междуфирмена задлъжнялост.
Именно високата задлъжнялост на частния бранш е посочена като обезпокоителен признак и в отчета на Еврокомисията. Делът на необслужваните заеми на бизнеса остава забележителен, считат специалистите на Брюксел.
България попадна в най-тежката група на отрицателната ранглиста за стопански несъответствия през 2015 година поради рецесията с КТБ. Страната ни ще остане под зорко наблюдаване и през 2018 година, заяви Европейска комисия. Под " изчерпателен обзор " остават и още 11 страни - Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Словения, Франция, Хърватия и Швеция. От мониторинг отпада Финландия.
Докладът напомня, че през февруари 2017 година Еврокомисията е установила, че в България естественото действие на стопанската система е затруднено най-много поради голям брой нерешени проблеми във финансовия бранш, високата междуфирмена задлъжнялост и проблемите на пазара на труда. Сега специалистите считат, че има усъвършенстване при някои индикатори, само че финансовият бранш продължава да бъде проблематичен и би трябвало да остане под наблюдаване. Тревогите са към към момента слабото му ръководство, качеството на активите и надзора.
В отчета се регистрира усъвършенстване на пазара на труда - заетостта пораства, а безработицата понижава. Продължават обаче да не са решени структурни проблеми като високия % продължително безработни и несъответствието сред търсенето и предлагането на работна ръка. Това е причина за незадоволителното развиване на човешкия капитал, което ще има съществени последствия върху заетостта. Младежката безработица пада с към 10%, само че остава висок делът на младежите, които нито учат, нито работят, нито си търсят работа - 15%. Брюксел показва, че продължава да буди безпокойствие и делът на хората в риск от беднотия и обществено изключване. Този проблем съществува в половината от следените страни, само че обстановката е най-тревожна в България и Румъния, където 40% от популацията е изправено пред подобен риск.
В същото време заплатите и разноските за труд порастват изпреварващо по отношение на динамичността на стопанската система. Ръстът в приходите е основно поради неналичието на работна ръка в избрани браншове и поради проектите на държавното управление за увеличение на минималната работна заплата през 2018 - 2020 година, се акцентира в отчета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР