България е пряко засегната от напреженията, свързани с руската заплаха

...
България е пряко засегната от напреженията, свързани с руската заплаха
Коментари Харесай

Кирил Петков свиква Съвета по сигурността, НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа


България е директно наранена от напреженията, свързани с съветската опасност против Украйна. НАТО ускорява военното наличие в Източна Европа, а Кирил Петков привиква Съвета по сигурността. Но и Русия не стои със скръстени ръце.

привиква на следващия ден Съвета по сигурността, с цел да бъдат разисквани напреженията към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на отбранителния съюз. За разлика от Консултативния съвет за национална сигурност, който е консултативен орган към президента на България, Съветът по сигурността е държавен орган под управлението на министър-председателя.
Редакцията предлага
Войски, изтребители, бойни кораби

, няколко страни от НАТО усилват военното си наличие в Източна Европа. Алиансът оповести, че уголемява своята активност по военно възпиране в региона на Балтийско море. Там ще бъдат изпратени спомагателни изтребители и бойни кораби. Това важи както за страни от северния фланг на организацията като Литва, по този начин и за България на югоизточния фланг.

В специфичната декларация държавите-членки на НАТО Дания, Испания и Нидерландия към този момент оповестиха, че усилват военното си наличие в Източна Европа, а Съединени американски щати и Франция обявиха, че ще ги последват. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства тези решения.

„ НАТО и отсега нататък ще взима всички ограничения, които са нужни за отбраната и защитата на страните-членки “, сподели норвежкият политик. „ Ние постоянно ще реагираме на утежняването на сигурността в близост ни, в това число и посредством укрепване на груповата ни защита “, съобщи още Столтенберг.

Вече няколко всред общо 30-те страни, членуващи в Алианса, предложиха войски и бойна техника. Дания изпраща една своя фрегата в Балтийско море и разполага изтребители Ф-16 в Литва. Испания изпраща военни кораби, които ще се причислят към непрекъснатия ВМФ на НАТО и има намерение да изпрати сред 5 и 7 свои изтребители „ Юрофайтър “ в България. Два свърхмодерни изтребителя Ф-35 готви за България и партньорката Нидерландия. НАТО оповести още, че Франция е подготвена да изпрати и войски в България.

Според информации в медиите президентът на Съединени американски щати Джо Байдън счита да изпрати хиляди американски бойци в източноевропейските страни от НАТО. „ Ню Йорк Таймс “ се базира на държавни източници, съгласно които един от няколкото обсъждани разновидността планува изпращането на 5000 американски бойци, като броят им може да бъде повишен, в случай че ситуацията се утежни. За разполагане на войски в самата Украйна обаче към този момент не се приказва. От Пентагона отхвърлят да разясняват тези информации.

" Такива дейности са нежелателни "

Русия също не стои със скръстени ръце. Москва осведоми Ирландия за свои военни учения в интернационалните води в Ирландско море. В отговор ирландският министър на външните работи Саймън Кавъни съобщи, че предвид на настоящото напрежение към Украйна такива дейности са нежелателни.

Военноморското обучение на Русия би трябвало да се организира единствено на 240 километра от югозападния бряг на Ирландия. Става дума за интернационалните води, които обаче се намират в ирландската икономическа зона, където Ирландия като член на Европейски Съюз има еднолични и изключителни права на прилагане. По този мотив министърът сподели, че страната му не може да попречи на съветските учения, само че на съветския дипломат ясно е било обяснено, че такива дейности са „ нежелани “. Кавъни сподели, че в сегашния миг не е редно да се ускоряват военните дейности и да се усилват напреженията.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР