България е осъдена от Европейския съд за правата на човека

...
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди България заради неправомерно задържане на малолетна |

България е наказана от Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) да заплати обезщетение от 3000 евро и разноски по дело в размер на 1500 евро поради неуважение на правата момиче от Дом за краткотрайно настаняване за малолетни и малолетни в Горна Оряховица, оповестиха от Българския хелзинкски комитет.

Случаят е от 2016 година, когато девойката е 15-годишна. Тя е била арестувана поради кражба в дома за 44 дни без достъп до съд. След това е настанена в Кризисния център в с. Балван, Великотърновско, до изпращането ѝ във възпитателното училище-интернат (ВУИ) в с. Подем. 

Съдът намира, че е нарушен член 5, § 4 от Европейската спогодба за правата на индивида. Не са безапелационни причините както на държавното управление, по този начин и на Конституционния съд в Решение № 11 от 4 октомври 2016 година по конст. д. № 7/2016 година (съгласно което член 37 от Закона за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните не опонира на конституцията). Според член 37 задържането на малолетни и малолетни в тези домове е за период единствено до 24 часа по заповед на Министерство на вътрешните работи и за период единствено до 2 месеца с позволение на прокурор. Според Конституционен съд прокурорският акт има административен темперамент и заради това предстои на правосъден надзор по реда на Административнопроцесуален кодекс.

Европейски съд по правата на човека не е уверен от изразеното от конституционните съдии мнение и сочи, че по делото пред него българското държавно управление не е съумяло да уточни никаква процедура по оборване на прокурорските актове след решението на Конституционен съд от октомври 2016 година насам.

Европейски съд по правата на човека обръща особено внимание, че сезирането на Конституционен съд е станало по молба на Върховния административен съд, най-висшият административен съд в страната, и в случай че последният имаше пълномощията да се произнася по законността на прокурорските актове, би бил наясно с това още преди да сезира Конституционния съд.

" БХК и други организации в Националната мрежа за децата от години се борят за анулацията на Закона за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните и за реформирането на системата за привличане на отговорността на деца, причинители на правонарушения ", напомни адв. Адела Качаунова, директорка на правната стратегия в БХК.

" У нас освен деца биват подвеждани под юридическа отговорност за провинения, за които възрастен не би бил осъден, само че в някои случаи отбраната им против незаконосъобразно отнемане от независимост е по-ниска от тази на пълнолетните. Децата, които са арестувани в домове за краткотрайно настаняване за малолетни и малолетни, би трябвало да се употребяват от опцията да оспорят задържането си, по този начин, както могат пълнолетните. Ценността на днешното решение на Европейски съд по правата на човека е, че слага под въпрос решението на Конституционния съд от 2016 година, което е мощно неубедително ", добави тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР