България е на финалната права по осъществяването на една от

...
България е на финалната права по осъществяването на една от
Коментари Харесай

Почти два милиарда лева по линия на ОП Околна среда 2014-2020 г. влизат във ВиК сектора

България е на финалната права по реализирането на една от най-големите вложения в бранш ВиК у нас от последните тридесет години, акцентира заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на форума "Проектни оферти на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 година ". Става въпрос за съвсем два милиарда лв., които ще дойдат по линия на Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 година " (ОПОС). С тези пари ще може да се усъвършенства живота на над 2 млн. българи, а дружно с това ще се основат предпоставки за повишение качеството на живот, по-добри приходи, напредък, развиване, претовареност и за основаването на резистентен във финансово и технико-експлоатационно отношение отрасъл, разяснява Нанков. А начинанието е в действителност грандиозно. Ако министърът на районното развиване и благоустройството стопанисва и поддържа 20 000 км републикански пътища в страната, то ВиК мрежата у нас е с дължина над 90 000 километра.
Сега е ред на специалистите от ОПОС бързо да прегледат плановите документи и да се създадат корекции, в случай че е належащо. "Искаме до края на годината да бъдат подписани контракти за финансиране, да се проведат публичните поръчки, като в някои обитаеми места това ще може да стане още тази година ", разяснява заместник-министър Нанков. Според него има подготвеност за това в Смолян, Шумен, Русе, Стара Загора, Враца, Видин, в случай че няма обжалвания на поръчките, несъмнено.

С признатите промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) за сервитутите за водоснабдителните обекти, по прилика с тези за енергопреносната мрежа, ще се спести време във връзка с парцеларните проекти и отчужденията при създаване и реорганизация на довеждащите водопроводи, като да вземем за пример този в Шумен, счита заместник-министърът.
Има и опасения по отношение на осъществяването на тези вложения. Основното, както означават и от Камарата на строителите, е дефицитът на фрагменти. В тази връзка Нанков уточни, че се обмислят разновидности за импорт на фрагменти от Молдова, Македония, Украйна. Решение има. Както означи ръководителят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, която също взе участие във форума, хидроинженер е предпазена компетентност. Остава да се намерят и претенденти да я учат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР