България е инициирала процедура по сключване на двустранен договор за

...
България е инициирала процедура по сключване на двустранен договор за
Коментари Харесай

И България смята да купува лекарството на Байдън срещу ковид

България е инициирала процедура по подписване на двустранен контракт за доставка на лекарствения артикул Паксловид (Paxlovid) против Ковид-19. Това излиза наяве от отговор на здравното министерство на въпроси на " Сега " за съществуването у нас на противовирусни препарати против ковид.

Paxlovid е антивирусно лекарство на Pfizer, което се употребява за лекуване на коронавирус при възрастни, които не се нуждаят от спомагателен О2 и които са изложени на нараснал риск от тежка форма на болестта. То се отпуска по лекарско наставление и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи. Трябва да се прилага допустимо най-скоро след слагането на диагнозата и в границите на 5 дни от началото на признаците. Разрешено бе за приложимост под изискване от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) през януари т.г.

С Paxlovid се лекува да вземем за пример американският президент Джо Байдън, чийто тест неотдавна още веднъж се оказа позитивен. Неговият доктор изясни, че позитивната проба съставлява " рикошетна позитивност ", която се получава при някои пациенти след лекуване с въпросния Паксловид - той почиства вируса, само че човек продължава да дава позитивен резултат след довеждане докрай на курса.

" При предписването и отпущането на лекарствените артикули за перорална противовирусна терапия ще се съблюдават прецизно показанията в късата характерност на продуктите. Преценка за типа на лечението (специфична или симптоматична), която би трябвало да се приложи на всеки съответен пациент се реализира от лекуващия доктор, като се преценява с самостоятелното положение на пациента, в това число съпътстващи болести, характерно физиологично положение и други ", предизвестяват от Министерство на здравеопазването. Оттам обаче не се ангажират със период по кое време въпросното лекарството може да пристигна у нас.

По същия метод към този момент не е ясно и по кое време може да разчитаме на препарата Молнупиравир (Lagevrio, Molnupiravir), който също е за извънболнично лекуване. " Министерство на здравеопазването е сключило контракт с компанията производител MSD за доставка на 20 000 лечебни курса на лекарствения артикул Lagevrio (Molnupiravir), които ще бъдат налични в страната след приемане на позволение за приложимост от страна на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) ", споделят от Министерство на здравеопазването.

Молнупиравирът е бил проектиран за лекуване на грип и хепатит С още преди 40 година, но така и не е пуснат на пазара. Сега неговата молекула се разработва наново от лабораториите на Merck. Преди няколко месеца биохимикът акад. Ваньо Митев предложи да се откажем от него, защото има редица странични резултати, по този начин както е направила Франция, връщайки поръчка за  50 хиляди хапчета.

 

Само в болница 

Страната ни разполага с други препарати, които се употребяват в битката против коронавирусната зараза. Здравното ведомство обезпечава три лекарствени продукта, фокусирани върху разнообразни стадии от развиването на болестта.

Моноклоналните антитела Regkirona (INN Regdanvimab) и Casirivimab/Imdevimab се осигуряват у нас въз основата на подписани контракти за доставка на лекарствени продукти. Към момента, страната ни разполага с задоволително количество от посочените лекарствени артикули, които се разпределят и са налични в лечебните заведения за болнична помощ, където се ползват на база заповеди на министъра на опазването на здравето, с които са одобрени инструкции за обезпечаване, отчетност и надзор на разходването ", показват от Министерство на здравеопазването.

Страната ни има подписан контракт и с компанията Gilead Sciences Ireland UC - собственик на разрешението за приложимост на лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir), прочут като  Ремдесивир , който се популяризира у нас в сходство с инструкции за обезпечаване на отчетност и надзор, одобрени със заповед на министъра на опазването на здравето. И от него имаме задоволително количества, които са на разположение както в самите лечебни заведения, по този начин и в търговеца на едро Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, твърдят от Министерство на здравеопазването.

Министерство на здравеопазването е сключило контракт и с Фармапро ЕООД за обезпечаване на лекарствения артикул Kineret (100 mg/0.67 ml solution for injection in pre-filled syringe x 7). Той се за лекуване на коронавирус при възрастни пациенти с пневмония, нуждаещи се от спомагателен О2, които са с риск от градация до тежка дихателна непълнота, избрана посредством характерни индикатори. Лекарственият артикул се доставя от търговеца на едро, с който Министерство на здравеопазването има подписан контракт до лечебните заведения след поръчка за нужните им количества, споделят от ведомството.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР