България е готова да се откаже от доставките на руски

...
България е готова да се откаже от доставките на руски
Коментари Харесай

Санкции върху петрол и газ от Русия? Готова ли е България да плати цената?

България е подготвена да се откаже от доставките на съветски петрол и газ, при положение, че Европейският съюз наложи такива наказания на Русия. Това съобщи финансовият министър Асен Василев след днешното съвещание на Министерския съвет.

Енергийният министър Александър Николов обаче изясни, че страната ни към момента не е решила дали е подготвена да заплати високата цена за това. По думите му синьото гориво ще нарастне с 40% при положение, че бъде заменен напълно доставчикът.

При ембарго на петрола нарастването на горивата би било с сред 30 и 40 стотинки на литър, предвиждат от сектора.

България се приготвя за вероятно ембарго на вноса на петрол, газ и въглища от Русия.

" Ние сме готови за такова ембарго от позиция на икономическата и енергийната система. Специално за газа можем да осигурим цялостното ползване на страната дори и при прекъсване на доставки от съветска страна, за петрола също имаме диалози много подборни с " Лукоил ", сподели Асен Василев.

По-късно енергийният министър посочи пред депутати в отрасловата комисия обаче, че цената за това може да се окаже висока.

" Всички посочени други възможности за заместващи, защото са свързани с по-висока цена, тази по-висока цена зависи от пазарния подтекст, само че все още в най-хубавия сюжети би означавало повишаване на горивото с към 40%, в случай че се заменят напълно доставките от " Газпром Експорт ". За страдание с цел да е ясно на всички, с цел да е ясно на всички жители всяка една нападателна и тежка промяна е обвързвана с избрана цена ", сподели Николов.

За разлика от газа, при петрола енергийният министър не чака да има проблеми, в случай че се наложи ембарго, тъй като компанията притежател на " Лукойл Нефтохим " е швейцарско сдружение.

" Нямаме проблем и не мисля, че следва да се рисуват сюжети, които са катострафични за ненужно основаване на напрежение в тази така и така усложнена конюнктура ", сподели той.

От сектора потвърдиха, че рафинерията ни може да работи с други типове петрол, само че цената на бензина и дизела ще скочи.

" Едно ембарго на съветския нефт, на процедура ще значи за България едно повишение на цените на горивата, най-малко съгласно нашите калкулации това ще бъде в границите на 30 и 40 стотинки ", сподели Светослав Бенчев от БПГА.

Според Българската петролна и газова асоциация най-вероятни други възможности на съветския нефт са иракски и венецуелски петрол.

" Това ще отнеме известно време, тъй като не е като да си купиш кг сирене в магазина, належащо е предоговаряне на изискванията ", сподели Бенчев.

Според енергийни специалисти, България не би трябвало да се причислява към решението на Европейската общественост за налагане на ембарго за импорт на съветски горива.

" Това е парадокс, това е в спор с националната сигурност, това би било апокалипсис за всички промишлености, на енергетиката ", сподели ", сподели Иван Хиновски.

Налагането на ембарго обаче не е невероятно, макар че не е стопански преференциално за Европа.

" Очевидно доста неща, които смятахме за невъзможни до преди няколко месеца, станаха вероятни, тъй че не бих изключил такава опция. Макар че към момента сходни хрумвания са на равнище разискване, договаряния и нищо не е ясно на този стадий и обстановката може да се промени доста бързо ", сподели Калоян Стайков.

Стайков напомни, че Германия към този момент се е оповестила срещу налагането на ембарго над вноса на съветски природен газ, тъй че може и да не се стигне до там.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР