Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз

...
Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз
Коментари Харесай

Българите твърдо за ЕС и членството ни


Българите са очебийно проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се възвърне в нормалните си равнища, откакто през 2016 година изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са уверено малцинство, само че дяловете им въпреки всичко не са за подценяване и могат да са съображение и за паника. Особено този на толерантно настроените към детайли от комунизма.

Това са изводите от националнопредставително проучване на " Галъп интернешънъл " във връзка 9 май – дата, в която се празнува Денят на Европа. Днес, 8 май (за Русия – нормално 9 май), в множеството европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората международна война, която бе обвързвана с народен, само че и с идеологически конфликт.

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително изследване на " Галъп интернешънъл ", извършено сред 13 и 22 април измежду 817 души по метода " лице в лице ". Основната част от ежемесечните проучвания са познати като " Политически и стопански показател на " Галъп интернешънъл ", които са самостоятелни са от външно финансиране.

Доверието в Европейски Съюз се върна трайно на всекидневно високите си равнища

В последната година и половина доверието в систематизирания облик на Европейския съюз възвърне позиции, откакто през 2016 година трайно беше достигнало по-ниски стойности. Така в първите месеци на 2018 година към и над 60% от българите споделят доверие в Европейски Съюз, до момента в който недоверието се движи към около 30%. Конкретните цифри в този момент са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават очебийно проевропейски настроени.

През 2016 година подействаха няколко аргументи за загуба на доверие, свързани с продължаващите резултати на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани рецесии в устоите на Европейски Съюз. Такава да вземем за пример беше референдумът, с който Англия реши да напусне Европейски Съюз.

Влияние евентуално оказва и по-общото противоборство сред Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 година Европейски Съюз остана със мощно позитивен рейтинг, въпреки и не в познатата степен. А през 2017 година доверието в Европейски Съюз укрепна – евентуално и по отношение на успеха у нас на политически сили, считани за насочени в по-голяма степен към Запада.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР