Българите са били най-големите киномани в целия свят по време

...
Българите са били най-големите киномани в целия свят по време
Коментари Харесай

Изненада от соца! Къде сме номер едно

Българите са били най-големите киномани в целия свят по време на късния соц. Това демонстрират архивните данни на Националния статистически институт (НСИ) за визитите на кина в 37 страни по света.

Естествено, преди нас по брой визити в киносалоните са били единствено жителите на братския Съветски съюз. Те са ходили на кино всеки месец и даже по-често – приблизително по 13 пъти на година. На трето място, само че напълно покрай българите, пък се подреждат румънците, които са гледали филми на огромен екран приблизително по 9 пъти на година, прецизира " Телеграф ".
-->
Като брой места в кината по отношение на броя на популацията България е неоспорим водач. Страната ни оглавява класацията със 76,5 места на 1000 индивида от популацията. Чехословакия ни диша прахта надалеч след нас с 52 места на 1000 души. По този индикатор обаче данни за Съветския съюз липсват.

Прави усещане, че всички соцстрани са наблягали на филмите като метод за развлечение (а евентуално и за пропаганда) измежду масите. Държавите от социалистическия блок, които попадат в класацията, са с по няколко хиляди киносалона, до момента в който страни като Турция, Швейцария, Португалия, Дания или Финландия са имали единствено няколкостотин.

В късния соц българите са се хранили добре, колкото американците, а менюто ни е било по-богато от това на жителите на Съюз на съветските социалистически републики, демонстрира статистическият списък. По брой погълнати калории дневно сме отстъпвали единствено на няколко мощно развити европейски страни.  

Менюто на българите в годините 1984-1986 се е състояло от приблизително 3634 калории дневно. По-голямата част от тях сме си набавяли от растителни артикули – 2776 калории. От пържоли, мляко и сирене сме приемали 857 калории приблизително дневно.

По питателно меню българите са били в челните редици, пред нас са единствено няколко страни. На челната позиция изпъкват жителите на Белгия и Люксембург, които са имали по 3850 калории в чиниите си. Следват жителите на Германска демократична република, които са приемали по 3800 калории дневно. Гърците също са се хранели малко по-богато от нас и са слагали на трапезата си приблизително по 3688 калории. Ирландците също не са били за ожалване с 3692 калории.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР